Photoshop, Lightroom of Elements?

5

Bij Opatel Opleidingen krijgen we nogal eens de vraag wat het verschil is tussen Photoshop, Lightroom en Photoshop Elements. De programma’s verschillen nogal in mogelijkheden en in doelgroepen. Welk fotobewerkingprogramma past het beste bij jouw wensen?

Photoshop, Lightroom en Elements

Photoshop, Lightroom en Elements

Photoshop

Photoshop heeft een heel brede doelgroep: fotografen, ontwerpers, webdesigners, video/filmmakers, illustratoren, kunstenaars, architecten, etc. Photoshop wordt niet alleen gebruikt voor fotobewerkingen maar ook voor illustraties, webbanners, mockups, animaties, 3D-presentaties, fotopresentaties en advertenties. De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid: je kunt montages maken met meerdere lagen, afbeeldingen vrijstaand maken door middel van maskers, beelden in elkaar laten overlopen, etc. Ook kun je alle instellingen van de gereedschappen vastleggen als ‘preset’ en zijn vrijwel alle handelingen te automatiseren.

Photoshop kost € 24,95 per maand incl. BTW. Let op: wanneer je ook andere programma nodig hebt dan kun je beter een Creative Cloud-abonnement aanschaffen voor €61,95 per maand incl. BTW.
Werk je met een oudere versie, dan kun je voor een upgradeprijs overstappen. Je krijgt dan meestal het eerste jaar 40% korting.

Om goed te kunnen Photoshop is een cursus wel noodzakelijk. Het programma moet echt goed ingericht worden om er lekker mee te kunnen werken. De fabrieksinstellingen voldoen zelden. Iedereen kan zichzelf wel een beetje Photoshop aanleren, maar vaak gebeurt dat op een verkeerde, omslachtige wijze. Wanneer je écht op de juiste, professionele manier foto’s wilt bewerken, dan is een cursus Photoshop zeker geen slecht idee.

Lightroom

Lightroom kent maar één doelgroep en dat is de fotograaf. Het wordt vaak naast Photoshop of Elements gebruikt. Het programma kent geen lagen dus je kunt geen montages maken of achtergronden verwijderen (vrijstaand maken). Lightroom kan wel een database van vele duizenden foto’s maken, perfectie correcties maken, presentaties maken, printen en fotoboeken produceren. Ideaal voor de fotograaf die snel door zijn/haar foto’s moet lopen en snel een correctie aan (alle) foto’s moet aanbrengen.

Lightroom kost € 131,89 incl. BTW voor een volledige licentie (dus niet in de Cloud).

Photoshop Elements

Elements kent veel functies uit Photoshop. Het programma richt zich echter meer op de ‘consument’: iemand die zo nu en dan een foto bewerkt of lang niet alle mogelijkheden van het grote Photoshop nodig heeft. Elements is prima voor kantooromgevingen of voor hen die bijvoorbeeld internetafbeeldingen moeten aanleveren.

De correctiemogelijkheden binnen Elements zijn iets minder subtiel dan bij Photoshop. Binnen Elements kun je bijvoorbeeld niet de instellingen van gereedschappen vastleggen als ‘preset’ of handelingen automatiseren.

Verder zijn de volgende zaken beperkt mogelijk in Elements ten opzichte van Photoshop:

 • Foto’s automatisch uitlijnen en retoucheren
 • De achtergrondgum (vrijstaand maken van complexe randen)
 • De optie ‘Selectieve kleur’ toepassen om bijvoorbeeld de lucht blauwer of het gras groener te maken.

Toch kun je met de juiste kennis in Elements ook professionele resultaten bereiken. Waar je bij Photoshop alles zelf moet ontdekken, neemt Elements je als het ware bij de hand en biedt allerlei hulpfuncties die het bewerken van foto’s makkelijk maken.
Elements kost slechts € 100,43 incl BTW.

Bekijk alle aanschafprijzen voor Photoshop
Bekijk de verschillende abonnementen en kortingsregelingen voor bedrijven en studenten

5 reacties

  • Adwin van Gerven op

   Beste Egema,

   Ja, in Photoshop Elements werk je ook met lagen.

   Met vriendelijke groet,
   Adwin van Gerven

  • Adwin van Gerven op

   Beste Egema,

   Ja, in Photoshop Elements werk je ook met lagen. In Photoshop Lightroom overigens niet.

   Met vriendelijke groet,
   Adwin van Gerven

 1. Arjan van Dijk op

  In Elements kan je toch ook de achtergrond van een foto in een kleur maken. Bijvoorbeeld van een Hond, dat je alleen de hond ziet en de achtergrond zwart is.

 2. Kun je PSE ook gebruik vanuit LR net zoals PS? Vanuit LR kan ik via “Foto”-“bewerken in” meteen naar PS dat zie ik niet bij PSE? Of is er een andere mogelijkheid. Dan kan een bewerkete foto dus niet weer in LR?

Plaats een reactie