Vrijstaand maken en maskers maken in Photoshop

2

In Photoshop kun je nu nóg makkelijker beelden vrijstaand maken. Hierbij is het wel van belang dat je een foto hebt met scherpe en onscherpe gebieden. In het filmpje hieronder leggen we je het uit in minder dan 2 minuten. Als je een foto zonder verschil in scherpte hebt, scroll dan door naar beneden. Daar staat een filmpje waarin we in 7 minuten uitleggen hoe je vrijstaand maakt.

Wat is vrijstaand maken?

Vrijstaand maken betekent niets meer dan een gedeelte uit je afbeelding knippen. In het filmpje hieronder zit een meisje op een bankje, met op de achtergrond een lantaarnpaal, auto’s en bomen. We gaan het meisje vrijstaand maken, dat wil zeggen dat we de achtergrond eruit knippen. Vrijstaand maken is nodig als je een gedeelte uit je afbeelding wilt gebruiken om in bijvoorbeeld een magazine te plaatsen, om te combineren met een andere foto of wanneer je een andere achtergrond uit een andere foto erachter wilt plaatsen.

Scherpstellingsgebied

Scherpstellingsgebied in PhotoshopHet gaat hier om de functie Scherpstellingsgebied. Deze vind je via Selecteren.  Als je hierop klikt, krijg je al meteen resultaat: het onscherpe gebied wordt verwijderd. Photoshop baseert de selectie op de scherpte van het beeld.

Scherp bereik

Je resultaat is niet direct perfect. In het voorbeeld in het filmpje zie je bijvoorbeeld dat delen van de jurk nu ook zijn verwijderd. Dit kun je weer herstellen door te sleutelen aan het Scherp bereik. Door deze naar rechts te schuiven, krijgen we de jurk weer compleet.

Niveau afbeeldingsruis

Nu heb je eigenlijk al een heel goed resultaat. Daarnaast heb je ook nog geavanceerde instellingen. Zo kun je het Niveau afbeeldingsruis bepalen. Hiermee kun je ook weer in de scherpe delen van de foto elementen gedeeltelijk laten vervagen of verdwijnen. Maar we adviseren om hier niet te veel naar te kijken, meestal is het resultaat goed genoeg zonder deze laatste functie te gebruiken.
Als je nog niet helemaal tevreden bent met je resultaat, dan kun je eventueel nog Rand zachter maken aanvinken.

Uitvoer

Tot slot kun je bepalen hoe je je resultaat wilt gebruiken. Je kunt het als selectie gebruiken, maar ook als laagmasker, nieuwe laag of nieuw document. Als je voor nieuw document kiest, dan maakt Photoshop het beeld vrijstaand; de witte achtergrond wordt transparant.

Beelden vrijstaand maken in Photoshop met Hoeken Verfijnen (Refine Edge)

Als je afbeelding geen verschil heeft in scherpe en onscherpe gebieden, dan moet je op een andere manier vrijstaand maken. In het filmpje hieronder leggen we in 7 minuten uit hoe je dit doet. Let op: dit is een ouder filmpje, gemaakt in Photoshop CS5. Maar ook met de nieuwste versie kun je hiermee uit de voeten; het werkt vrijwel hetzelfde.

Object selecteren

Selecteer het gereedschap Snelle selectie.  Maak hiermee een selectie van de achtergrond die je wilt verwijderen. Kies vervolgens voor Selecteren > Selectie Omkeren (of Shift+Ctrl+I). Nu is je selectie omgekeerd van achtergrond naar voorgrond, het object dat je vrijstaand wilt maken.

Randen verbeteren

Nu kun je de randen verbeteren. Dit doe je met de functie Hoeken Verfijnen (Refine Edge). In Photoshop CC heet deze functie Selecteren en maskeren. Nu zie je je afbeelding zonder achtergrond. Ook is inmiddels een venster tevoorschijn gekomen waarbij je alle gegevens kunt verbeteren.

Allereerst kun je bij Randdetectie (Edge Detection) Photoshop zelf laten zoeken naar de randen van het beeld. Harde randen worden dan op een andere manier geselecteerd dan zachte randen zoals het gebied bij het haar. Als je de straal (radius) naar rechts sleept, krijg je in onze afbeelding bijvoorbeeld weer meer haar te zien. De selectie wordt dus minder hard.

Verder kun je de randen verder verzachten en het contrast verhogen om de haren wat beter zichtbaar te maken.

Als je niet tevreden bent, dan kun je Photoshop opnieuw de afbeelding laten beoordelen. Met het gereedschap aan de linkerkant in je venster kun je aangeven welk deel van je afbeelding opnieuw moet worden bekeken. Hier wordt nu een nieuwe selectie van gemaakt. Op deze manier kun je zorgvuldig en nauwkeurig de selectie van je afbeelding verbeteren.

Wil je juist dat er delen uit je selectie worden verwijderd, dan houd je de alt-toets ingedrukt terwijl je met het penseel over je afbeelding gaat.

Kleuren zuiveren

Grote kans dat in sommige delen in je afbeelding (zoals in de haren in ons filmpje) wat kleuren van de achtergrond zijn achtergebleven. Dit kun je oplossen door onderin in het venster Hoeken Verfijnen (Refine Edge) het vakje bij Kleuren zuiveren (Decontaminate Colors) aan te vinken.  Hier kun je zelf nog de mate van zuiveren verslepen.

Als je je afbeelding wilt perfectioneren, kun je gebruikmaken van de functie Kleur Vervangen (Color Replacement Tool). Deze zit achter je Penseel / Brush Tool (zie filmpje op 6:25). Vervolgens neem je de kleur op van de afbeelding in het gedeelte wat je wilt perfectioneren. Dit doe je door de Alt-toets ingedrukt te houden en te klikken op een gedeelte waar de kleur goed is, dus de kleur die het uiteindelijk moet worden in het gedeelte wat je gaat perfectioneren. Vervolgens ga je met het Kleur Vervangen-gereedschap over het te verbeteren gedeelte. Zo krijg je heel makkelijk de juiste kleuren terug.

Kleuren vervangen in Photoshop

Kleuren vervangen

Tot slot kun je kiezen hoe je je afbeelding wilt gebruiken. Je kunt er een nieuwe laag van maken, maar je kunt het ook opslaan als masker of als nieuw document. Als je er een nieuw document van maakt, dan maakt Photoshop je beeld vrijstaand. De witte achtergrond wordt verwijderd en wordt nu transparant. Ook kun je zelfs nog kiezen voor nieuwe laag met laagmasker of nieuw document met laagmasker.

2 reacties

  1. m.klooswijk op

    ik wilde graag een losse ovaalvorm maken en de achtergrond er om heen verwijderen. de ovaalvorm wil ik gaan gebruiken in een fotocollage Het lukt mij maar niet om de ovaalvorm alleenstaand te maken. Heeft u er een oplossing voor.
    vriendelijke groeten,

Plaats een reactie