Uitlijnen in Illustrator

6

Bij sommige functies binnen een programma lijkt het er soms op alsof ze niet willen dat je het vindt. Zo kreeg ik gisteren een vraag in de training over het uitlijnen van objecten in Adobe Illustrator.
Over het algemeen is het “Uitlijnpalet” een redelijk voor zich sprekend palet. Je selecteert de objecten en klikt in het palet op een bepaalde uitlijning. Klik je bijvoorbeeld op het onderstaande symbool dan worden de objecten uitgelijnd op de onderzijde van de objecten.Het onderste object wordt dan als uitgangspunt gebruikt. Niets bijzonders zou je denken. Maar wat nu wanneer je niet het onderste object maar het middelste object wilt gebruiken als uitgangspunt?
Dit gaat dus op een manier die je maar net moet weten.

1. Selecteer de objecten.

2. Klik nogmaals (!) op het object wat je als uitgangspunt wilt gebruiken. Ik heb hier een blauwe cirkel om heen gezet.

3. Klik nu op een uitlijn-optie in het palet.

4.De objecten springen nu naar het laatst aangeklikte object.

De grap zit hem dus in die extra klik op dat object. Je moet het maar even weten…

6 reacties

 1. Inderdaad niet zo logisch. Ik had het al opgegeven en werk ‘op coördinaat’. InDesign’s manier gebruik ik dan weer wel (die kan ook de pagina als middelpunt pakken).

 2. vrolijkenoot op

  Hoe werkt dit in Photoshop? Ik krijg dit enkel voor elkaar wanneer je de lagen selecteert, en klikt met Ctrl op het laagicoon. Het object op die laag wordt dan geselecteerd, maar Photoshop gebruikt het nu wel als uitgangspunt om uit te lijnen. Het lijkt me echter niet een officiele manier…

 3. F vd Geest DTP & Graphic Design op

  Voor InDesign geldt: zet het object dat je wilt gebruiken als referentie op slot (positie vergrendelen)

 4. Rudi Spitzers op

  In Photoshop moet je inderdaad eerst een selectie maken door met Comand/Control op het laagminiatuur te klikken. De andere lagen lijnen hier dan mee uit.
  Zover ik weet is dit inderdaad de officiële manier.

 5. Hoi Rudi,
  Wat een handige tip.. ik zit er altijd mee te prutsen, vooral wanneer ik wil centreren! Waar hij dan vanuit gaat was voor mij telkens een verrassing. Bedankt!

Plaats een reactie