Inhoud van de cursus

Cursus Toegankelijke PDF's maken met InDesign & Acrobat

In deze cursus leer je hoe je InDesign-bestanden zo opzet dat ze voldoen aan de WCAG2-norm voor toegankelijkheid.
Je leert hoe je van een bestaande PDF een Toegankelijke PDF maakt in Acrobat en hoe je een InDesign bestand voorbereid om een Toegankelijke PDF te maken volgens de WCAG2-norm. Toegankelijke PDF-bestanden zijn belangrijk om verschillende redenen, met name vanwege de voordelen die ze bieden voor mensen met verschillende vormen van beperkingen.

Welke voorkennis heb je nodig?

Om aan deze cursus deel te nemen heb je kennis van InDesign nodig. Op zijn minst op het niveau van de cursus InDesign Basis. Kennis van Acrobat Pro is niet vereist.

Wat leer je in deze cursus?

Je leert hoe je van een bestaande PDF een Toegankelijke PDF maakt in Acrobat en hoe je een InDesign bestand voorbereid om een Toegankelijke PDF te maken volgens de WCAG2-norm. Toegankelijke PDF-bestanden zijn belangrijk om verschillende redenen, met name vanwege de voordelen die ze bieden voor mensen met verschillende vormen van beperkingen.

Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom het volgen van deze cursus toegankelijke PDF-bestanden van cruciaal belang kan zijn:

 • Toegankelijke PDF’s maken digitale inhoud beschikbaar voor een breder publiek, inclusief mensen met bijvoorbeeld visuele beperkingen. Door toegankelijke documenten te creëren, zorg je ervoor dat iedereen, ongeacht hun beperkingen, toegang heeft tot dezelfde informatie.
 • (Semi)Overheids-organisaties zijn verplicht om hun digitale inhoud toegankelijk te maken voor mensen met beperkingen.
 • Toegankelijke PDF’s kunnen ook de algehele gebruikerservaring verbeteren. Bijvoorbeeld, goed gestructureerde PDF’s met duidelijke koppen en alternatieve teksten voor afbeeldingen zijn vaak gemakkelijker te begrijpen en te navigeren, zelfs voor mensen zonder beperkingen.
 • Door toegankelijke PDF documenten te creëren, kunnen organisaties een grotere markt bereiken. Mensen met beperkingen vertegenwoordigen een aanzienlijke demografische groep, en als zij toegang hebben tot uw inhoud, vergroot dat uw zakelijke kansen.
 • Zoekmachines waarderen toegankelijke inhoud. Door toegankelijke PDF’s te maken, vergroot je de kans dat je inhoud goed wordt geïndexeerd en weergegeven in zoekresultaten.
 • Het creëren van toegankelijke PDF’s zorgt ervoor dat je documenten en inhoud beter bestand zijn tegen toekomstige technologische veranderingen en platformupdates.

 

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Deze cursus is bedoeld voor DTP-ers en ontwerpers die opdrachten krijgen waarvoor deze normering verplicht is.

Wat is een logisch vervolg op deze cursus?

Als logisch vervolg op deze cursus kun je overwegen om je verder te specialiseren in InDesign. Alle aspecten van digitale publicaties leer je in de cursus InDesign Interactief en Publish Online.

Onderwerpen

  Onderwerpen

  • Introductie WCAG2
  • Acrobat Pro instellen
  • Acrobat en tags (codes)
  • Beginnen in Acrobat: tags maken, lijsten maken, tabellen maken, artefacten
  • InDesign instellen, metadata, alineastijlen, alineastijlen en tags, lijsten
  • Leesvolgorde, venster Artikelen gebruiken, tagvolgorde versus leesvolgorde
  • Tabellen, inhoudsopgave voorbereiden in InDesign, inhoudsopgave en Acrobat tags, bladwijzers, hyperlinks, complexe tabelkoppen
  • Creative Cloud-integratie, kruisverwijzingen, voetnoten, eindnoten en correcties
  • Verankerde afbeeldingen, alternatieve tekst, artefacten
  • Formulieren voorbereiden in Acrobat, formulieren en leesvolgorde
  • Contrast, details in Acrobat, pagina-inhoud en volgorde
  • Valideren in Acrobat, juiste koppenstructuur (H1, H2 enz.) gebruiken
  • Meerdere talen, acroniemen en tabelsamenvattingen
  • PDF_UA validatie met Preflight, PAC validatie
  • AxesPDF gebruiken

Datums en locaties

1 Startdatum en locatie

Cursusdata & startgarantie
Wij streven ernaar om de cursus te laten plaatsvinden op de door jou gekozen cursusdatum en locatie. Om de planning rond te krijgen kan het echter gebeuren dat de cursus op de genoemde datum of locatie verplaatst moet worden om doorgang te kunnen garanderen. Dit zal altijd in overleg gebeuren. Cursusdata met het label Startgarantie zullen gegarandeerd op die locatie en datum plaatsvinden.
Mocht er geen geschikte datum tussen zitten, neem dan contact op voor de mogelijkheden.
Hybride cursus
Wanneer je door omstandigheden niet in staat bent om de cursus op locatie bij te wonen, is het mogelijk om de cursus vanuit huis te volgen. Wanneer je de cursus vanuit huis wilt volgen dien je dit minimaal een week vóór aanvang van de eerste cursusdag bij ons kenbaar te maken. Voor de beste leerervaring adviseren wij om de cursus (indien mogelijk) op locatie te volgen.
Start:Locatie:Alle lesdagen:
ma 19 aug Utrecht,
ma 19 aug Rotterdam,
ma 19 aug Amsterdam,
vr 18 okt Utrecht,
vr 18 okt Rotterdam,
vr 18 okt Amsterdam,
di 10 dec Utrecht,
di 10 dec Rotterdam,
di 10 dec Amsterdam,
Toon meer data

2Uw Gegevens

Stap Cursist

Let op:

 • Kies een startdatum vanaf 1 augustus!
 • De gegevens in het volgende formulier dienen overeen te komen met uw gegevens bij het bevolkingsregister: u dient uw voornaam, voornamen of voorletters op te geven, etc.
Aanhef

Cursist

Kopie ID Bewijs
Voor inschrijving via de regeling "NL Leert Door" dient u ook een kopie ID te overhandigen. We zullen u daarvoor benaderen.

Deelnemer 2

Deelnemer 3

Deelnemer 4

Deelnemer 5

Wilt u meer deelnemers inschrijven dan kunt u zometeen nogmaals het formulier invullen.

Factuurgegevens


3Factuurgegevens

Probleem. Plaats uw telnr svp even in het veld Opmerkingen

Uw inschrijving afronden

4Rond uw inschrijving af

Belangrijk! Cursusdata met het label Startgarantie gaan door op die locatie en datum. Deelnemen kan totdat het maximum aantal deelnemers is bereikt. Zonder Startgarantie kan het gebeuren dat een cursus verplaatst moet worden om doorgang te kunnen garanderen. We nemen dan contact met je op voor alternatieve mogelijkheden (annuleren is dan kosteloos). Je kunt ons bereiken op 010 297 30 73 of info@opatel.nl

Uw inschrijving afronden

3Bedankt voor uw inschrijving met STAP

Cursusdata met het label Startgarantie gaan door op die locatie en datum. Deelnemen kan totdat het maximum aantal deelnemers is bereikt. Zonder Startgarantie kan het gebeuren dat een cursus verplaatst moet worden om doorgang te kunnen garanderen. We nemen dan contact met je op voor alternatieve mogelijkheden (annuleren is dan kosteloos). U kunt ons bereiken op 010 297 30 73 of info@opatel.nl

Bezig met versturen
Wist je dat 99% van de oud-cursisten Opatel aanbeveelt? (Bron: KlantenVertellen.nl)
Ervaringen van cursisten