Spiraal maken in Illustrator

0
Illustrator tutorial linear spiraal

Archimedes-spiraal

Om in Adobe Illustrator een spiraal te tekenen, gebruik je het Spiraalgereedschap (Spiral Tool).

Spiraalgereedschap

Spiraalgereedschap

Selecteer het Spiraalgereedschap. Klik en sleep om een spiraal te maken. Gebruik, terwijl je je linker muisknop nog hebt ingedrukt, de pijltjes omhoog en omlaag om meer of minder krullen te maken. Je kunt ook één keer in je document klikken (als het Spiraalgereedschap actief is). Je krijgt dan een invulvenster te zien:

 

Spiraal tekenen in Illustrator

Spiraal tekenen in Illustrator

Illustrator tekent een Logaritmitsche spiraal. Maar het is niet mogelijk om via het invulvenster een ander soort spiraal te tekenen. Wil je een Archimedes-spiraal (linear) dan moet je daarvoor een heel andere gereedschap gebruiken, en wat meer stappen doorlopen.

arcimedes-spiraal in Illustrator

 

Selecteer het Poolraster (Polar Grid Tool).

Spiraal tekenen in Illustrator

Klik in je document om het invulvenster op te roepen.

Spiraal tekenen in Illustrator

Hier kun je de hoogte, breedte en het aantal concentrische scheidingslijnen (gewoon het aantal cirkels) kiezen. Zet het aantal radiale scheidingslijnen (Radial Dividers) op 0 en klik op OK.

Spiraal tekenen in Illustrator.

Kies de witte pijl uit het gereedschappen palet en selecteer de onderste ankerpunten zoals het voorbeeld hieronder.

Archimedesspiraal in Illustrator

Verwijder deze selectie met Cmd/Ctrl + X. Ga naar Bewerken > Op voorgrond plakken (Edit > Paste in Front) of Cmd/Ctrl F.

linear archimedes spiraal

Selecteer alles met de zwarte pijl. Ga naar Object > Degroeperen (Ungroup) en doe dit twee keer. Je ziet nu dat de functie Degroepeeren grijs is dus niet meer kan worden toegepast.

Linear archimedes spiraal

Selecteer de onderste helft van de cirkel en sleep naar rechts zodat deze prijs op de lijnen rechts ervan komen te staan. Je moet wel op een pad staan om dit te doen.

Spiraal in Illustrator tutorial

Met de Shift-toets ingedrukt selecteer je van één spiraal alle losse lijnen zoals in het voorbeeld hieronder. Je hebt hierover alles “gedegroepeerd” waardoor alles nu uit losse stukjes / lijnen bestaat.

Linear spiraal in Illustrator

Knip de selectie weg met Cmd/Ctrl + X. Je moet echt op deze manier “knippen” omdat je de spiraal straks weer terug moet halen.

Illustrator tutorial Linear spiraal

Het zijn nu nog  losse onderdelen. Om het één spiraal te maken selecteer je alles en ga je naar Object > Pad > Verbinden (Path > Join) of Cmd/Ctrl + J. Vervolgens toets je Cmd/Ctrl + F om de eerste spiraal weer terug te zetten en maak ook hier één pad van via Cmd/Ctrl + J.

Illustrator Archemedes spiraal

Je hebt nu 2 aparte spiralen die je van kleur en lijndikte kunt wijzigen.

Illustrator tutorial linear spiraalJe kunt deze creatie voor allerlei toepassingen gebruiken.

Meer over Illustrator leren? Volg een cursus Illustrator

Plaats een reactie