Samengesteld pad / compound path maken

1

De functie samengestelde paden gebruik je om een gat te maken in een ander object. Zoals in de ‘donut’ hieronder.

Donut met gat

Donut met gat

Een samengesteld pad maak je als volgt:

Teken een vorm. Teken een kleinere vorm er bovenop. Selecteer beide vormen. Werk je in InDesign, ga dan naar het menu Object > Paden >Samengesteld pad maken. In Illustrator kies je voor Object > Samengesteld Pad > Maken (of Ctrl/Cmd+8). Er wordt een gat in de onderste vorm gemaakt.

Twee vormen

Twee vormen

Samengesteld pad

Samengesteld pad

 

Samengesteld pad

Samengesteld pad

Je kunt ook meerdere gaten in een vorm maken. In InDesign gaat dat niet zo makkelijk als in Illustrator.

samengesteld pad, compound path

Als je meerdere vormen tekent en je maakt daar een samengesteld pad van, dan maakt InDesign om één of ander reden alleen gaten om en om. Met andere woorden: er wordt een gat gemaakt van de eerste, derde en vijfde getekende vorm.

InDesign maakt om en om een gat

InDesign maakt om en om een gat

Het gaat echt om de volgorde van het tekenen, niet om de positie. In het voorbeeld hierboven heb ik de cirkels van links naar rechts getekend. Als je de rechthoek selecteert dan zie je dat het daadwerkelijk een samengesteld pad is. Maar ik zie niet het resultaat dat ik wil. Er zijn drie dichte gaten.

Om dit op te lossen moet je de richting van het pad omkeren. Ga als volgt te werk:

Selecteer de 3 nog ingevulde vormen (de zwarte cirkels) met de witte pijl en ga naar het menu Object > Paden > Pad omkeren. InDesign maakt er nu ook gaten van. Deze functie is ook te vinden in het Pathfinderpaneel; deze is op te roepen via Venster > Object & Layout > Pathfinder.

Pathfindermenu

Pathfinderpaneel

De samengestelde paden zijn binnen de Pathfinder makkelijk te wijzigen. Als je een samengesteld pad wilt maken en er gebeurt niet wat je zou willen, dan kan ‘pad omkeren’ de oplossing zijn. Je kunt ook de andere opties binnen de Pathfinder eens uitproberen. Wie weet welke mooie effecten je opeens krijgt!

Samengestelde paden

Samengestelde paden

Wil je meer leren over InDesign? Bekijk dan eens onze InDesign cursussen of onze tutorials op ons YouTube-kanaal

1 reactie

  1. Hoi Linda,
    Wat ik meestal doe (je voorbeeld volgend), is de cirkels selecteren en ze dan in de Pathfinder samenvoegen (Combine). Dan alle relevante objecten selecteren en het samengesteld pad (Compound Path) maken.
    Het blijft natuurlijk gewoon een bug.

Plaats een reactie