Resolutie voor het printen van foto’s

0

Vandaag de dag heb je in iedere telefoon een camera. En de verkoper vertelt trots dat de camera een “resolutie” van 5 megapixels heeft. Als Photoshopper wil je natuurlijk de verkoper corrigeren want 5 miljoen pixels is geen resolutie maar een aantal.

Voor afbeeldingen op het scherm is de resolutie niet echt belangrijk. Een monitor heeft een specifieke resolutie. De pixels zijn op een bepaalde manierverdeeld en daar doe je niks aan.

Grootte

Elke afbeelding heeft 3 kenmerken

Pixelafmeting = De de grootte van de pixels
Afdrukgrootte = Breedte en hoogte van de afdruk bijv. A4, A3
Resolutie  = Het aantal horizontale en vertikale pixels

In het voorbeeld hieronder heb ik de Rastergrootte (transparantiegrootte) van Photoshop op Normaal. Een wit of grijs vierkant heeft 8 pixels vertikaal en 8 horizontaal. Afb. A is 1 vierkante inch met een resolutie van 72 pixels per inch. Er zijn 9 x 9 vierkantjes 72/8=9.

tutorial Opatel

Afb. A 72 p.p.i.

Afb. B is 1 vierkante inch met een resolutie van 150 p.p.i. 150/8= 18.75. In het voorbeeld hieronder zie je ook 18 en driekwart vierkantjes.

Opatel tutorial

Afb. B 150 p.p.i.

In het menu afbeelding> afbeeldingsgrootte… komt dit venster tevoorschijn.

Opatel tutorial

Wanneer de Breedte, Hoogte en Resolutie gelinked zijn (zwart lijntje links) en je wijzigt de resolutie naar 72 dan zal je document proportioneel vergroten.

Opatel tutorial

Wanneer je Nieuwe beeldpixels berekenen aangevinkt hebt dan blijft de resolutie hetzelfde maar kan je de documentgrootte aanpassen.

Is meer beter? Nee niet altijd. Alle Inkjet printers hebben een “native resolution’ Waneer je een afbeelding met een resolutie van 600 ppi naar een printer stuurt van 300 ppi dan zal de printer je afbeelding ‘down sampelen’. Maar de printer gebruikt zijn eigen algorithms en die zijn misschien niet het zelfde als Photoshop.

Maar als je een foto gaat verscherpen en dan de printer de foto laten re-sampelen dan kan het mis gaan. Verscherpen van een foto moet heel nauwkeurig, te veel en je foto ziet er minder goed uit. Hieronder is het linkeroog goed verscherpt maar het rechteroog heb ik overdreven als voorbeeld.

Verscherpen doe je het best wanneer je het document de afmeting heeft van de uitdraai met de resolutie van de printer. Doe je dat niet dan zal de printer de foto resamplen en het aantal pixels veranderen. Het effect van het verscherpen kan of teveel zijn of niet effectief.

Daarom voordat je gaat printen

1. Documentgrootte: de afdrukgrootte.

2. De resolutie: die van de printer.

Plaats een reactie