Posities van kolommen in InDesign wijzigen

4

In InDesign kun je heel nauwkeurig hulplijnen plaatsen met behulp van het controlepaneel. Sleep een hulplijn vanuit de liniaal (links of bovenin). In het controlepaneel kun je een positie invullen.

Controlepaneel

Controlepaneel

Is het invulveld grijs, dan zijn je hulplijnen vergrendeld. Om de hulplijnen te ontgrendelen ga je naar Weergave > Rasters en hulplijnen > klik op Hulplijnen vergrendelen om het vinkje weg te halen.

InDesign tutorial hulplijnen

Wanneer je een document aanmaakt met twee kolommen dan kun je de positie van de tussenruimte niet invullen via het controlepaneel.

Nieuw document palet

Nieuw Document paneel

InDesign plaatst standaard de tussenruimte in het midden van je marges.

Pagina met twee kolommen

Pagina met twee kolommen

De tussenruimte kun je wel verplaatsen nadat je het hebt ontgrendeld. Weergave > Rasters en hulplijnen > Kolomhulplijnen vergrendelen. Als er een vinkje voor staat moet je erop klikken om te ontgrendelen. Zo niet dan zijn ze al ontgrendeld.

Weergavemenu

Weergavemenu

Ook al zijn ze ontgrendeld, dan kun je geen exacte positie in het controlepaneel invullen: de velden blijven grijs en dus vergrendeld (zie onderstaande afbeelding). Je kunt alleen met de zwarte pijl de kolomhulplijnen verplaatsen door erop te klikken en slepen.

InDesign tutorial kolommen

Met behulp van hulplijnen kun je ze wel exact op de door jou gewenste plek zetten. Wil je bijvoorbeeld de rechter kolom laten beginnen vanaf 30 mm vanaf de rechter kant, dan stel je deze positie voor de hulplijn in via het controlepaneel. Vervolgens klik en sleep je de kolomhulplijnen ernaartoe.

Klik en sleep de kolomhulplijnen naar de hulplijn toe.

Klik en sleep de kolomhulplijnen naar de hulplijn toe.

InDesign tutorial kolommen

Je kunt ook een rechthoek met de door jou gewenste breedte voor de kolom plaatsen en daar de kolomhulplijnen naartoe slepen.

InDesign tutorial kolommen

Ook voor Illustrator zijn er slimme manieren om hulplijnen perfect en nauwkeurig te plaatsen.

4 reacties

  • Adwin van Gerven op

   Hoi Huibert,

   Bedankt voor je vraag. Je kunt gewoon verschillende tekstkaders met verschillende breedtes maken, dat is geen probleem. Als je de tekst van het ene naar het andere kader wilt laten overlopen, moet je de kaders nog wel even koppelen.
   Succes!

  • Beste Arend. Vanaf de 2020 versie van InDesign is het mogelijk om automatisch een lijn tussen twee kolommen te plaatsen:

   1. Maak een tekstkader met twee kolommen.
   2. Klik met de rechtermuisknop op het tekstkader en kies ‘Opties tekstkader’ (of Command/Ctrl + B)
   3. Ga naar het tabblad Kolomlijnen en vink het vakje ‘Kolomlijnen invoegen’ aan

Plaats een reactie