Pi fonts

0

Pi fonts zijn symbolen, randen, decoraties etc. Zapf Dingbats en Webdings zijn voorbeelden van Pi-fonts.

Via een blog  las ik waar de naam Pi font vandaan komt. Toen tekst nog met de hand werd gezet werden de lettertypes bewaard in letterkasten.  Een letterkast had meerdere laden met vakjes waarin de verschillende fonts ieder hun eigen vakje hadden.

Deze lades werden weleens te ver uitgetrokken en dan kletterden alle letters door elkaar op de grond. Een zooitje. Dat noemde ze een Pi. “To pi a font” was niet zo best. In Nederlands noemen ze dat een ‘Pasteitje’. Pi fonts zijn dus een mengelmoes van symbolen, decoraties, randen etc.

‘Webdings‘ zoals mijn zoontje zou zeggen zijn ‘wat vaag’. Met een beetje knutselen, knippen plakken en verschalen zou je wel een verhaal in elkaar kunnen breien. Een duistere man met een sigaret en een cocktail, in het bos met een ‘chipmunk’ (volgens wiki een wangzakeekhoorn). Ze zitten allemaal in ‘Webdings’.

‘Symbol‘ zijn wiskundige tekens. Meestal gebruiken we gewoon de ‘=’ of de letter ‘X’ op het toetsenbord, maar in het voorbeeld hieronder zie je het verschil.

‘Charcoal’ bevat Mac toetsenbord tekens.

Met Apple symbols hebben Mac gebruikers een heleboel symbolen inclusief braille. Er zitten wel een paar eigenaardige tussen.

Plaats een reactie