Over Opatel

Persoonlijke ontwikkeling, dat is waar Opatel voor staat. Al sinds 1980 spannen wij ons dagelijks in om de beste cursussen, opleidingen en adviezen te geven. We doen dat met betrokkenheid, volgens de nieuwste inzichten en met het beste lesmateriaal. Onze trainers komen stuk voor stuk uit de praktijk en brengen een schat aan vaktechnische en didactische ervaring mee.

Opatel Rotterdam is gevestigd in Gebouw Zuiderpoort

Gebouw Zuiderpoort in Rotterdam, waarin ons hoofdkantoor is gevestigd.

Opatel en de grafische sector: van zetbok tot flatscreen

Begonnen in 1980 als grafische werkplaats, met een flink aanbod cursussen in druktechnieken en fotografie, is Opatel een van de oudste spelers in de markt. Eigenlijk valt de geschiedenis van Opatel een-op-een samen met de ontwikkelingen in de grafische sector van de laatste vier decennia. Van handmatig letterzetten tot DTP, van drukpers tot laserprinter. Vanaf het moment dat de eerste Macintosh computers bij ons werden binnengedragen begonnen we -als eerste in Nederland- met het geven van cursussen QuarkXpress, Photoshop, Illustrator en later InDesign.

Zetbok, letterkast en iMac

In de leslokalen staan de kasten met loden letters nog altijd gezusterlijk naast de nieuwste computers.

Opatel voor de creatieve sector

Van oudsher is ons trainingsaanbod voor de creatieve sector dan ook uitgebreid en volledig. Ontwerpers, DTP-ers, video-editors, webdesigners, kunstenaars en animators weten al jarenlang de weg naar Opatel te vinden. Dat Opatel zijn wortels heeft in de grafische wereld is merkbaar in veel van onze lessen. Naast de klassikale cursussen bieden we Adobe programma’s aan als e-learning, zowel in het Nederlands als in het Engels. En wil je Adobe Certified Associate of Expert worden? Ook voor de ACA en ACE examens kun je bij ons terecht.

Opatel en het internet

Kort nadat Tim Berners Lee het World Wide Web had bedacht breidden we ons aanbod uit met cursussen webdesign en webdevelopment. Al snel kwamen daar de 3D en video trainingen bij.

Opatel heeft zijn wortels in de grafische wereld.

Doka’s, druktechnieken en Photoshop 1.0… Opatel  draait al aardig wat jaren mee in de grafische wereld. Op de foto Opateldocent Rudi Spitzers, tegenwoordig Adobe Certified Instructor, maar hier in het grafisch atelier bij de etspers.

Opatel voor de Office omgeving

Natuurlijk, we zijn ons ook gaan richten op programma’s die thuishoren in de kantooromgeving. Daarmee kwamen naast de Macs ook de PC’s binnen. Wie werkzaam is in een kantooromgeving moet kunnen lezen en schrijven met Microsoft Office. Al jaren bieden we voor alle Office programma’s korte, praktijkgerichte cursussen aan, in drie leervormen: klassikaal, e-learning en “blended learning” in het Opatel Leercentrum (OLC). Je kunt overigens alle MOS examens bij ons kunt afleggen, want Opatel is erkend Microsoft Office examencentrum.

Lesmateriaal

In onze cursussen krijg je altijd een relevant en up-to-date naslagwerk of oefenboek. Veel van het lesmateriaal dat we gebruiken maken we zelf. Dat kunnen “papieren” naslagwerken zijn, maar ook PDF’s en videotutorials. Daarnaast zetten we voor grafisch ontwerpers en DTP-ers altijd weer nieuwe Tips & Tricks online.

Het Mac museum in de kantine van Opatel

Het Mac museum in de kantine van Opatel

Je kunt kiezen uit verschillende leervormen

Om iedereen de meest optimale leerervaring te bieden hebben we drie leervormen ontwikkeld. Je kiest wat het best bij je past, klassikaal, “blended learning” of e-learning.

Leervorm 1: klassikaal

Volg je bij ons een klassikale cursus, dan zul je merken dat jij als cursist centraal staat. We vinden het belangrijk dat iedereen de aandacht krijgt die nodig is en daarom zijn de groepen nooit groter dan acht personen. Wij nemen de hindernissen weg, zodat jij je helemaal op de studie kunt concentreren.

Leervorm 2: blended learning in het OLC

Opatel LeercentrumHet Opatel Leercentrum (OLC) staat voor “blended learning”, een flexibele combinatie van begeleid en zelfstandig leren. In de ontspannen sfeer van het OLC volg je in je eigen tempo lesmodules met video, audio en tekst. De docent heeft een ondersteunende rol en geeft uitleg wanneer je het nodig hebt.

Leervorm 3: e-learning

Opatel e-learningIn de e-learning webshop kies je je cursus, je rekent af, logt in en gaat aan de slag. Zo eenvoudig is het. We bieden hoogwaardige Nederlands- en Engelstalige cursussen aan voor Adobe programma’s, Microsoft Office en SketchUp.  Afhankelijk van de cursus heb je 1 of 2 jaar lang onbeperkt toegang tot je persoonlijke lesomgeving.

Opatel consultancy

Onze specialisten luisteren, inventariseren en analyseren, en omdat we zoveel kennis in huis hebben komen we tot grensoverschrijdende oplossingen. Zo maken we organisaties effectiever en slagvaardiger.