Over Opatel

Persoonlijke ontwikkeling, dat is waar Opatel voor staat. Al sinds 1980 spannen wij ons dagelijks in om de beste cursussen, opleidingen en adviezen te geven. We doen dat met betrokkenheid, volgens de nieuwste inzichten en met het beste lesmateriaal. Onze trainers komen stuk voor stuk uit de praktijk en brengen een schat aan vaktechnische en didactische ervaring mee.

Opatel Rotterdam is gevestigd in en voormalig industrieel pand, gebouw Zuiderpoort.

Onze Rotterdamse trainingen vinden plaats in het sfeervolle gebouw Zuiderpoort, de voormalige Nestlé fabriek.

Onze missie

Met onze trainingen willen wij bijdragen aan het verbeteren van de effectiviteit van mensen en ze daarmee succesvoller maken in hun werk of in relatie tot de arbeidsmarkt.

Onze visie

Onze visie is om het meest effectieve en rendabele trainingsbureau van de Benelux te worden waarbij kwaliteit en de mensen centraal staan en bijdragen aan een leven lang leren om daarmee langdurige relaties te bouwen.

Opatel en de grafische sector: van zetbok tot flatscreen

In de Sliedrechtstraat in Rotterdam begonnen we in 1980  als grafische werkplaats, met cursussen in druktechnieken en fotografie. Daarmee is Opatel een van de oudste grafische opleiders. Eigenlijk valt onze geschiedenis één-op-één samen met de ontwikkelingen in de grafische sector van de laatste vier decennia; van handmatig letterzetten tot Desk Top Publishing, van drukpers tot laserprinter. Vanaf het moment dat de eerste Macintosh computers bij ons binnenkwamen begonnen we -als eerste in Nederland- met het geven van cursussen QuarkXpress, Photoshop, Illustrator en later InDesign.

Zetbok, letterkast en iMac

In de leslokalen staan de kasten met loden letters nog altijd gezusterlijk naast de nieuwste computers.

Opatel voor de creatieve sector

Ontwerpers, DTP-ers, video-editors, webdesigners, kunstenaars en animators weten al jarenlang de weg naar Opatel te vinden, want ons trainingsaanbod voor de creatieve sector is van oudsher uitgebreid en volledig. Dat Opatel zijn wortels heeft in de creatieve wereld is merk je ook in onze lessen. Doorsnee lesboeken zul je bij ons niet snel aantreffen, want oefeningen, naslagwerken en lesvideo’s maken we zelf. Zo creëren we een inspirerende leeromgeving volgens de Opatel standaard, die we dan ook goed bewaken.

Opatel heeft zijn wortels in de grafische wereld.

Doka’s, druktechnieken en Photoshop 1.0… Opatel  draait al heel wat jaren mee in de grafische wereld. Op de foto Opateltrainer Rudi Spitzers, tegenwoordig Adobe Certified Instructor, maar hier in het grafisch atelier bij de etspers.

Opatel en het World Wide Web

Al snel nadat de eerste grafische browsers Mosaic, Netscape en Explorer werden geïntroduceerd begonnen wij met onze HTML-trainingen. Op het web was alles nieuw en er werd druk geëxperimenteerd, ook binnen onze trainingen. Webdesign stond in de kinderschoenen, Google bestond nog niet en van social media had niemand gehoord. Wij waren pioniers en die attitude hebben we nog altijd. Internet veranderde de wereld en we durven te stellen dat wij, op heel bescheiden wijze, ons steentje daaraan hebben bijgedragen.

Opatel en de programma’s van Microsoft Office

Microsoft Office, dat was voor ons aanvankelijk een hele andere wereld. Niet voor lang, al snel hebben we de juiste trainers aangetrokken en zijn we ons ook gaan richten op de Microsoft programma’s. Wie werkzaam is in een kantooromgeving moet tenslotte kunnen lezen en schrijven met Office. Zo kwamen na de Macs ook de PC’s binnen. Inmiddels bieden we al jarenlang korte, praktijkgerichte Office cursussen aan. We hebben daarvoor drie soorten lesmethoden ontwikkeld. In de klassikale cursus geven we les op de traditionele manier. De populaire e-learning cursussen zijn perfect geschikt voor wie niet afhankelijk wil zijn van tijd en plaats. Als laatste bieden we cursussen aan volgens de unieke formule van het Open Leercentrum.

E-learning

Opatel e-learningDe wereld verandert en Opatel verandert mee; rond 2005 begonnen we te experimenteren met online cursussen. Dat was echt niet onmiddellijk succesvol; cursisten van toen volgden toch liever een klassikale cursus. Maar ondertussen deden we wel veel ervaring op met het ontwikkelen van e-learning. Tegenwoordig is de vraag naar onze online cursussen enorm gestegen. We ontwikkelen steeds meer nieuwe e-learning, die we aanbieden via onze webshop. Voor deze cursussen hebben we het groene icoontje gemaakt wat je hierboven ziet.

Blended Learning in het Open Leercentrum, oftewel het OLC

Opatel LeercentrumHet paarse icoontje op onze website staat voor het Open Leercentrum, door ons kortweg het OLC genoemd. Het uitgangspunt van het OLC is dat iedereen moet kunnen leren op de manier die het best bij hem/haar past. Door een flexibele combi van online en begeleid leren, krijgt iedereen de gelegenheid om op de meest passende wijze de lesstof tot zich te nemen. Overigens, je kunt ook alle Microsoft Office Specialist (MOS) examens bij ons afleggen.

Opatel consultancy

Vanaf het moment dat onze drukpersen plaatsmaakten voor computers hebben we veel kennis van software en automatisering opgedaan. We kijken naar de toekomst, zonder uit het oog te verliezen waar we vandaan komen. We zijn specialist in het bedenken van grensoverschrijdende oplossingen, die organisaties effectief en slagvaardig maken. Waar nodig vullen we consultancy aan met een gerichte training.

Uit het Opatel archief

We zijn ons er altijd van bewust dat we geworteld zijn in de creatieve en grafische wereld. We hebben technieken zien veranderen, computers sneller zien worden en programma’s zien komen en gaan. We maakten de intrede mee van de digitale fotografie en van de cloud. Altijd hebben we een scherp oog gehad voor de nieuwste ontwikkelingen: we zagen de veranderingen vroeg aankomen, ontwikkelden cursussen en maakten zelf het lesmateriaal. Eigenlijk werken we nog altijd op die manier. Dat is nooit veranderd.