Wat is het verschil tussen lettertype en font?

4

Lettertype en font zijn twee verschillende dingen, maar worden heel vaak door elkaar gehaald. Hier leggen we je kort uit wat het verschil is.

Lettertype vs Font

Lettertype

Een lettertype is een ontwerp van een letter door een “lettertype-ontwerper”. Zo’n hele set letters, zoals Garamond, Helvetica, of Gill Sans is een lettertype.

Lettertype en font

Font

Een font wordt gebruikt om een ontwerp te maken. Gill Sans (lettertype) in Regular (de stijl) in 12 punten (de grootte) is een font. Hetzelfde lettertype in dezelfde stijl in 14 punten is weer een ander font. Eigenlijk is het font dus de combinatie van het gekozen lettertype, de stijl en grootte.

Het verschil tussen Italic en Oblique

Italic en Oblique zijn allebei vormen van schuine letters. Maar er is daadwerkelijk een verschil. Italic is een schreve letter dat ontworpen is van een romanletter, het is een apart ontwerp. Oblique is vaak een schuine variant van een letter met weinig of zelfs geen verschil. Dit kan eigenlijk geen apart ontwerp worden genoemd.

Met het gereedschap Schuintrekken (Skew) kun je zelf letters schuin trekken. Dit heet een vals cursief (false italic).

Vals cursief

Zoals je ziet in het voorbeeld hieronder, is er veel verschil tussen Italic en de valse cursieve variant (vooral de letter ‘a’), maar weinig verschil tussen Oblique en de valse cursieve variant.

Lettertype Schuintrekken

Soms zijn er uitzonderingen zoals in het voorbeeld hieronder. Verdana is bijvoorbeeld wel oorspronkelijk ontworpen voor web, waardoor je weinig verschil ziet tussen de verschillende varianten.

Lettertype schuingetrokken

Alle tekst hierboven is 10 punten groot. Het is in dit voorbeeld minder goed te zien maar als je zelf Garamond en Verdana met dezelfde grootte vergelijkt, zijn de verschillen nogal groot.

De geschiedenis van letters

Vroeger in de tijd van loden letters, werd een font als een collectie letters door ‘stempelsnijders’ gemaakt met een bepaalde grootte. Losse loden letters werden bewaard in een ladekast. In het Engels heet zo’n lade een typecase. De hoofdletters (capitalen) werden in een aparte lade bewaard boven de lade van de kleine (onderkast) letters. Vandaar de termen Upper Case en Lower Case. Wij gebruiken in het Nederlands wel onderkast maar niet bovenkast.

Zoals je in de afbeelding hieronder met één van onze letterkasten ziet, is een lade verdeeld in meerdere vakjes. Elk vakje heeft zijn eigen grootte. En als het goed is ligt in elk vakje het hele alfabet. Een hele puzzel was het dus om alle gewenste letters bij elkaar te krijgen om een woord, zin of zelfs een heel boek te maken. Vandaag is een font ‘slechts’ een schaalbaar digitale vorm. ladekast typografie

4 reacties

 1. Jan Th. de Vries op

  De genoemde tekst is onjuist. ‘ligt in elk vakje het hele alfabet’, dit moet zijn : in elk vakje ligt één letter van het alfabet of een cijfer of een letterteken (komma, punt, etc.) Daarnaast was het voor een zetter (typograaf) geen enkele moeite een regel tekst (in lood) te zetten. De grootte van het vakje werd bepaald door het gebruik van de letter (letterpolis). De letter e komt bijv. veel vaker voor dan de letter c.

 2. Hallo opatel,
  Ik ben op zoek naar een lettertype/font van Orion,hoe heet deze.Je kan deze vinden op de website van Orion Motors Benelux.

  • Linda Pasteuning op

   Beste Cremers,
   Welk lettertype weet ik niet. Je kan het beste het bedrijf zelf vragen.

Plaats een reactie