InDesign tips

2

Hierbij enkele InDesign tips. Misschien heb je er wat aan.

Van Tekst naar zwarte pijl
Je weet waarschijnlijk wel dat je door het typen van de letter V naar de selectiepijl kunt gaan. Maar wat als je net met tekst bezig bent. Dan wordt een V, (gelukkig maar) gewoon een V.
Heb je tijdelijk even de zwarte selectiepijl nodig dan houd je op de PC de Control-toets en op de Mac de Command-toets ingedrukt. Wil je echter definitief de zwarte pijl oproepen, druk dan op de Escape toets. Hiermee ga je vanuit de tekstcursor direct naar de selectiepijl.

De geschiedenis van een document.
Zoals je misschien weet kun je XPress-documenten* openen in InDesign. Maar hoe kom je er nu later achter of een document ooit een XPress-document is geweest?
Open een document in InDesign. Druk de alt- en de Command-toets in en kies op de Mac uit het InDesign-menu ‘Over InDesign…’ Op de PC vind je deze optie aan de rechterzijde van het menu. Je gebruikt dan de alt- en de Controltoets.
Je krijgt vervolgens een compleet overzcht over allerlei verborgen gegevens van het document. Hier kun je dus ook achterhalen of een document ooit een XPress-document is geweest.

* Alleen documenten tot versie 4.x zijn te openen. Voor nieuwere documenten heb je de plugin Q2ID van Markzware nodig.

2 reacties

 1. e.denherder@planet.nl op

  goeden avond. was aan het surfen om info te verkrijgen over indesign. heb cs3 net geinstalleerd en ben enthousiast begonnen ermee te werken. Met een boek bij de hand (het complete boek creative suite 3 design editor) lukt het me toch nog niet om tekst te plaatsen via een pad. wel met het potlood, maar niet met het pengereedschap. ik heb met de pen een lijn gemaakt, type dan shift t en ga op zoek naar het plusje. echter deze krijg ik niet te pakken? dat doe ik fout? misschien kunt u mij antwoord geven?
  Alvast bedankt voor de moeite.
  Met vriendelijke groet,
  Esther

 2. hoi esther,

  in InDesign gebruik je de tekstgereedschap om een tekstkader te maken. als je tekst een bepaald pad wil laten volgen (vb. zelfgevormd met pengereedschap) dan moet je een specifiek gereedschap kiezen, nl. het “tekst via pad gereedschap”: klik op de knop tekstgereedschap en blijf je linkermuisknop ingedrukt houden tot hij uitklapt, daar vind je dan de correcte tool om tekst op een pad te zetten

  je kan ook zien dat onder de knoppen van andere gereedschappen meer mogelijkheden beschikbaar zijn doordat er in de rechteronderhoek een driehoekje staat.

  groetjes,
  bert

Plaats een reactie