InDesign tip: Niet-afbrekende spatie of Niet afbreken?

2

Er zijn vele redenen waarom je woorden niet wilt laten afbreken of woorden bij elkaar wilt houden in tekst.

Voorletters wil je altijd bij de achternaam houden. E.M. ForsterP.C. Hooft etc. Bij woorden zoals ’s avonds en ’s ochtends moet de ’s altijd bij het woord blijven. Web adressen horen ook niet afgebroken te worden.

Om een woord bij elkaar te houden kun je in InDesign een Niet-afbrekende spatie gebruiken via Tekst > Spatie(s) invoegen > Niet-afbrekende spatie of Niet afbreken kiezen via het paletmenu rechtsboven. Deze spatie gebruik je om meerdere woorden bij elkaar te houden.

Het verschil zie je hier.

In het bovenste voorbeeld is er gebruik gemaakt van een Niet-afbrekende spatie tussen St.(niet-afbrekende spatie) Catherine. Het woord zal wel afbreken indien nodig, maar nooit tussen St. en Catherine. In het onderste voorbeeld is gebruikgemaakt van Niet afbreken. St. Catherine moet eerst in zijn geheel geselecteerd worden en dan via het paletmenu kies je voor Niet afbreken. Deze instantie van St. Catherine zal nooit afbreken.

Het onzichtbare teken voor Niet-afbrekende spatie zie je hieronder. Voor Niet afbreken is er geen teken.

Wanneer gebruik je een Niet-afbrekende spatie en wanneer Niet afbreken?

Niet afbreken kun je gebruiken om meerdere woorden bij elkaar te houden zoals. Woorden met – , URL’s, telefoonnummers, namen met voorletters etc.

Niet- afbrekende spaties gebruik je bijvoorbeeld bij graden, eenheden, in het Frans, Spaans en Italiaans tussen guillemets en de tekst.

Voor een Niet-afbrekende spatie kun je een zoekopdracht uitvoeren, voor Niet afbreken niet.

Stel, je krijgt een document vol met temperaturen of euro’s. Maar er is geen Niet-afbrekende spatie of helemaal geen spatie door de auteur gebruikt. Dan kun je gebruikmaken van de ‘Zoek/Wijzigen’ instelling om alsnog door het hele document Niet-afbrekende spaties te zetten.

Waar een spatie of geen spatie moet staan, verschilt nogal per land. Hieronder een aantal voorbeelden:

Maar in Engeland en Amerika staat er geen spatie tussen het cijfer en gradensymbool 360˚F. Go figure!

2 reacties

Plaats een reactie