InDesign tip: Discretionary ligatures

0

Vorig jaar heb ik al eens een bericht geschreven over ligaturen in InDesign. Maar naast de normale ligatuur bestaat er ook nog de zeldzame ‘discretionary ligature’. Deze vorm komt maar in een beperkt aantal lettertypen voor.
Het is een meer decoratieve oplossing voor veel voorkomende lettercombinaties als ‘ct’, ‘sp’, ‘ft’ en anderen. Je komt ze meestal tegen in OpenType letters. In andere letters komen ze ook wel voor onder de naam ‘decorative ligatures’.

Om er achter te komen of deze variatie in het lettertype voorkomt, kies je uit het Tekstmenu> Glyphs. Roep vervolgens bij ‘Show:’ de beschikbare tekens op. Wanneer in deze lijst de optie ‘discretionary ligatures voorkomt is het raak. Maar het blijft zoeken en je moet er van houden.

Maar met het Glyphpalet alleen ben je er nog niet. Zorg er wel voor dat in het Tekenpalet (Character panel) de optie Open Type> Discretionary Ligatures’ geactiveerd staat.

De lettertypes waarin ik deze variaties heb aangetroffen zijn Arno, Garamond Premier en natuurlijk de Bickham Script Pro (zie eerste afbeelding). Met deze laatste kun je trouwens, wat ligaturen betreft, helemaal los gaan.

Let er wel op dat wanneer je de spatiëring van een tekst aanpast, de ‘discretionary ligatures’ vaak vervangen worden door de normale lettertekens.
•

Plaats een reactie