Werken met InDesign en Illustrator

0

InDesign, Photoshop en Illustrator zijn niets meer dan gereedschappen die een ontwerper gebruikt om een document vorm te geven. En ieder gereedschap heeft zijn eigen functie.

Ook al zijn er veel overeenkomsten tussen de programma’s (gereedschappen), gebruik je in principe Photoshop, voor foto’s, teken je illustraties in Illustrator en is InDesign ideaal voor tekst en vormgeving. Wanneer  een klusjesman een schroevendraaier zou gebruiken om een spijker in de muur te slaan, of een tang om een schroef aan te draaien zou je raar op kijken. Niet alleen is dat onpraktisch maar ook  niet efficient. Dus waarom zou je dat wel doen met jouw gereedschap?

Zo efficient mogelijk werken betekent je gereedschap zo goed mogelijk benutten. Alle drie programma’s werken goed met elkaar. Zo kan je een simpele vorm gemaakt in InDesign kopiëren en plakken in Illustrator om er daar wat nieuws mee te doen.

Hieronder is een pagina uit een brochure.

De oranje balk aan de zijkant vind ik een beetje saai. Ik wil daar een zigzag rand omheen maken.

Ik selecteer het oranje vlak en kopieër deze (Cmd/Ctrl C). Ik ga vervolgens naar Illustrator en kies Plak (Cmd/Ctrl V).

Het vlak is nu veel donkerder dan in InDesign. Als ik de Omtrekmodus in het weergavemenu kies (Cmd/Ctrl Y)  dan zie ik daar ook een extra kader eromheen staan.

Dit komt omdat ik in InDesign het vlak een transparantie van 40% heb gegeven. Illustrator zet daar allerlei groepen met uitknippaden erbij. Dat is goed te zien in het Lagenpalet.

Ik wil echter alleen het pad en sleep de laag Pad naar boven onder Laag 1 en verwijder daarna alle groepen.

Vervolgens geef ik mijn vorm een Zigzag effect.

Met de Pathfinder ‘Min voorste’ maak ik de onderkant recht

Ik selecteer en kopieër deze vorm en ga terug naar InDesign. Met Cmd/Ctrl V plak ik mijn vorm op de pagina, sleep het op zijn plaats, zet de transparantie op 40% en zet de vorm vervolgens boven de foto maar onder de tekst.

Dit had ik ook kunnen doen in InDesign maar dan had ik de zigzag moeten tekenen en dat had veel langer geduurd.

Plaats een reactie