InDesign en de rechter kantlijn

1

Soms heb je het idee dat bij een linkslijnende tekst de rechterkantlijn onvoldoende wordt benut. Woorden of afbrekingen die nog makkelijk achter het laatste woord van de regel passen worden toch op de volgende regel geplaatst.
Het leek me daarom handig om hier een aantal opties te melden die van invloed zijn op deze rechter kantlijn.

Composer
InDesign beschikt over een zogenaamde Multiline Composer (Adobe Composer Alinea). Deze optie zal altijd de complete alinea bekijken en naar de mooiste oplossingen zoeken. Door de Composer op Single Line (Adobe Composer enkele regel) te zetten bekijkt InDesign per regel de mogelijkheden om af te breken. Soms kan dit betere resultaten opleveren, soms ook niet. Kwestie van uitproberen dus. Je vindt deze optie trouwens in je Alineastijl, bij Uitvulling…
Trouwens, wil je handmatige afbrekingen plaatsen in de tekst, dan ben je verplicht de Single line composer te gebruiken.

Afbreekzone Hyphenation zone
Dit is vrij onduidelijke optie. De afbreekzone is alleen van belang wanneer je met linkslijnende tekst werkt en de Composer op Single Line staat.
Wanneer een woord in deze zone terechtkomt zal het woord volledig naar de andere regel gebracht worden. Je begrijpt dat wanneer je deze zone te hoog zet, er veel woorden door zullen springen naar de volgende regel. Standaard staat deze op 12,7 mm (36pt). In het Nederlands hebben we erg lange woorden. Een woord komt dus al snel in deze zone terecht vooral wanneer je kaderbreedte minder is dan bijvoorbeeld 60 mm. Door de zone op 0 mm te zetten zal de rechterkantlijn beter worden benut. Maar let op, je krijgt ook meer afbrekingen. De Afbreekzone vind je bij het onderdeel Woordafbreking in je Alineastijl.

Taal
Deze optie wordt nogal eens over het hoofd gezien. Veel mensen gaan er vanuit dat wanneer de tekst Nederlands is, de taalinstelling van de alinea ook wel Nederlands zal zijn. Niet verstandig. Kijk altijd in je alineastijl bij Geavanceerde opmaak, of de taal juist staat ingesteld. Vooral Mac gebruikers die MSWord bestanden verwerken moeten hier op letten.

1 reactie

  1. Frans van der Geest DTP & Graphic Design op

    Die afbreekzone is inderdaad vaak onduidelijk voor veel mensen. Ik teken vaak letterlijk een tekstkader met een verticale lijn om duidelijk te maken dat die verticale lijn gepasseerd moet worden bij links uitlijnende tekst om af te breken. Vaak willen gebruikers ook anders afbreken maar verdomd InDesign het omdat het niet binnen de zone valt, wordt ook vaak niet begrepen. Zijn dit eigenlijk niet goeie tip(je)s voor op de Opatel site? Of verwijs je daar naar je blog? Anders doe je dingen dubbel he 🙂

Plaats een reactie