Hoe werkt de Adobe Creative Cloud?

0

Tegenwoordig moet je Photoshop, InDesign, Illustrator of een ander programma van Adobe in abonnementsvorm aanschaffen. Dit gaat via de Creative Cloud. Maar hoe werkt dit nu allemaal? Welk product moet je kiezen? Hieronder zetten we alles op een rijtje. Maar bekijk ook zeker onze 11-delige reeks met gratis videotutorials over de Creative Cloud.

Adobe Creative Cloud

Hoe ga ik aan de slag met de Adobe Creative Cloud?

 1. Vraag een (gratis) Adobe ID aan
 2. Sluit een abonnement af die bij jouw wensen past. Hier bestaan verschillende varianten van. Je kunt ook voor een proefversie van zeven dagen
 3. Download en installeer de apps (programma’s)
 4. Nu kun je met de programma’s aan de slag

Bekijk hiervoor ook de 11-delige reeks van onze gratis videotutorials.

Wat krijg je bij de Adobe Creative Cloud?

 • Toegang tot de Master Collection, dus alle Adobe programma’s (afhankelijk van het abonnement)
 • Toegang tot verschillende services (typekit)
 • 20 GB opslagruimte
 • Instellingen van programma’s synchroniseren
 • Support voor Mobile Apps (Kuler, Ideas, Photoshop Touch)
 • Altijd de laatste versie (automatisch updaten)
 • Mogelijkheid op MAC en PC, Nederlands en Engels

Een gratis proefversie installeren

Je kunt een proefversie van de software installeren. Deze is zeven dagen gelden. Je kunt per computer slechts één keer een proefversie installeren. Hoe installeer je de proefversie?

 1. Ga naar www.adobe.nl
 2. Klik rechtsboven op “Menu”
 3. Kies daar het gewenste programma. Vervolgens klik je rechts bovenin op “Gratis proefversie”. Je kunt in plaats van een specifiek programma ook voor “Alles weergeven” kiezen. Dan zie je in één keer alle Adobe programma’s waarvoor je een proefversie kunt installeren.

Een programma of de hele Creative Cloud aanschaffen

 1. Ga naar: creative.adobe.com/nl/plans
 2. Hier zie je vier tabbladen: Individuen, Bedrijven, Studenten & Docenten en Onderwijsinstellingen. Prijzen verschillen per doelgroep. Kies het tabblad dat voor jou van toepassing is.
 3. Bepaal hier de abonnementsvorm. Bij een “Losse App” en “Volledig” heb je drie mogelijkheden.
  1. Jaarabonnement betalen per jaar
  2. Jaarabonnement betalen per maand / prepaid
  3. Maandabonnement
   De eerste twee opties zijn even duur. Het maandabonnement is relatief duurder.
   Prijzen verschillen per programma. Voor Photoshop zijn de prijzen respectievelijk €290,17 per jaar, €24,19 per maand en €36,29 per maand.
   Photoshop kun je trouwens ook nog goedkoper aanschaffen. Dan krijg je er ook nog Lightroom bij. Kies hiervoor het pakket “Fotografie” (de meest linkse optie). Dit kost €12,09 per maand. Let op: hierbij krijg je sommige dingen niet die je wel krijgt wanneer je voor “Losse App” kiest. Bijvoorbeeld 20 GB cloudopslag. Zie de eerder genoemde link voor alle specificaties.
   Je kunt ook voor “Volledig” kiezen. Dan krijg je alle Adobe programma’s.
 4. Wanneer je je keuze hebt gemaakt, klik je op de knop “Abonneren” eronder.
 5. Vervolgens schrijf je je in door een Adobe ID aan te maken. Als je al een Adobe ID hebt, klik je onderaan op “Aanmelden”.
 6. Als je je hebt ingeschreven, kun je de apps / programma’s downloaden.
 7. Vervolgens vind je in het Downloadcentrum al je gedownloade apps. Vanuit hier kun je ze installeren op je computer.
 8. Hier moet je opnieuw het Adobe ID invullen.
 9. Klik op het tabblad “Apps”. Vanaf dit venster kun je de programma’s installeren.

Wat zijn de voordelen van de Creative Cloud?

+ je werkt altijd met de laatste versie waarbij upgrades optioneel zijn
+ je kiest zelf in welke taal je wilt werken
+ je kiest tussen mac of windows
+ je kunt op meerdere locaties werken: op twee locaties tegelijkertijd per licentie. Een Adobe programma kan dan zowel thuis als op de werkplek gebruikt worden. Het enige wat je nodig hebt is een gebruikersnaam en wachtwoord. Hierdoor kan het programma dus ook gebruikt worden in een deeltijdbaan. Bij Opatel bezitten we bijvoorbeeld 15 licenties. Op alle machines staat de software geïnstalleerd maar we kunnen tegelijkertijd maar met 30 computers tegelijkertijd werken. De inlogcodes kunnen dus ter beschikking gesteld worden aan degenen die de software op dat moment nodig hebben.
+  bestanden kunnen bewaard en gedeeld worden in de cloud (20 GB bij een volledige cloud (indesign,photoshop,illustrator etc.)
+ toegang tot Behance (online portfolio)
+ je kunt een abonnement afsluiten per maand of per jaar
+ je kunt interactieve documenten maken en publiceren als ePUB 3.0 Deze variatie werkt ook op iPad en andere tablets. Hierin kunnen animaties, video en interactiviteit verwerkt worden.
+ toegang tot Adobe Stock(40 miljoen afbeeldingen) (de afbeeldingen moeten wel gewoon aangekocht worden) direct vanuit InDesign

Wat zijn de nadelen van de Creative Cloud?

– je betaalt elke maand/jaar. Bij de CS versies betaalde je eenmalig een x-bedrag en kon je daar in principe oneindig mee blijven werken.
– als je al met een oudere versie werkt, heb je geen keuze meer om up te graden. Het is dus of bij een oude versie blijven of overstappen naar de cloud. Er zal geen upgrade voor CS komen, met andere woorden: er zal nooit een CS7 verschijnen
– binnen een bedrijf zal de IT manager beheer over de licenties moeten voeren
– het kan zijn dat de besturingssoftware bijgewerkt moet worden. Systeemvereisten Windows: Microsoft Windows 7 met Service Pack 1, Windows 8, 8.1 of 10.
– minimaal werkgeheugen: 2 GB

Alles over de Creative Cloud leer je in onze 11 gratis videotutorials.

Veelgestelde vragen over de Adobe Creative Cloud

Vraag: Ik heb momenteel een oude CS-versie met onbeperkte licentie geïnstalleerd op mijn computer. Kan ik zowel de Creative Suite-producten als de Creative Cloud-toepassingen op mijn computer gebruiken?
Antwoord: Ja. Je bestaande CS-installatie wordt niet beïnvloed als je de CC-toepassingen installeert. Je kunt bijvoorbeeld Photoshop CS6 met onbeperkte licentie en Photoshop CC op dezelfde computer installeren en gebruiken.

Vraag: Wat gebeurt er als ik besluit mijn lidmaatschap te annuleren?
Antwoord: Als je een prepaid jaarabonnement binnen de eerste 30 dagen annuleert, ontvang je een volledige terugbetaling. Als je het abonnement wilt annuleren, moet je contact opnemen met de klantenondersteuning.
Maandabonnementen kun je op elk moment annuleren. Je lidmaatschap wordt dan beëindigd na de factureringscyclus van de volgende maand.

Vraag: Wat gebeurt er als ik besluit mijn lidmaatschap te beëindigen?
Antwoord: Je blijft toegang houden tot de voordelen van een gratis CC-lidmaatschap. Als je je werk hebt opgeslagen op je computer, blijf je toegang houden tot die bestanden op je eigen apparaat. Je hebt geen toegang meer tot de CC bureaubladtoepassingen en de meeste services die onderdeel zijn van een CC-lidmaatschap. Je opslagruimte in de Cloud wordt teruggebracht tot 2 GB.

Vraag: Kan ik met de Creative Cloud de software op meerdere computers gebruiken?
Antwoord: Ja. CC bureaubladtoepassingen kunnen worden gedownload en geïnstalleerd op meerdere computers, ongeacht het besturingssysteem. De activering is echter beperkt tot twee computers per individu dat is gekoppeld aan het lidmaatschap. Als je het op een derde computer wilt installeren, kun je vanaf die derde computer een CC-licentie op één van de eerste twee computers deactiveren.

Vraag: Ben ik verplicht om altijd te updaten naar de nieuwste versie?
Antwoord: Nee. Je kunt zelfs downgraden naar een oudere versie van CC.

Vraag: Kan ik met iedereen bestanden delen?
Antwoord: Ja. Ook wanneer degenen met wie je wilt delen geen abonnement hebben. Zij hebben alleen een Adobe ID nodig.

Vraag: Is het nodig om continu online te zijn?
Antwoord: Nee. De programma’s worden rechtstreeks op je computer geïnstalleerd en je hebt dus geen permanente internetverbinding nodig om deze te gebruiken. Een internetverbinding is vereist als je voor de eerste keer de toepassingen installeert en de licentie activeert, maar met een geldige softwarelicentie kun je het programma offline gebruiken. Elke 30 dagen wordt geprobeerd om de software te valideren.
Met een jaarabonnement kun je de software maximaal 99 dagen gebruiken in de offline-modus. Met een maandabonnement maximaal 30 dagen.

Vraag: Ik woon in Europa. Waarom is de BTW die Adobe op mijn aanschaf toepast hoger dan mijn lokale belastingtarief?
Antwoord: Als bedrijf gevestigd in Ierland is Adobe verplicht om voor alle klanten in Europa altijd het Ierse btw-tarief van 23% te berekenen voor aankopen op Adobe.com, ongeacht het land waar de betreffende klant woont. Voor Europa worden de prijzen op Adobe.com momenteel inclusief BTW weergegeven.

Vraag: Welk besturingssysteem moet ik minimaal gebruiken?
Antwoord: Voor de CC bureaubladtoepassing:
– Microsoft® Windows 7, 8, 8.1 of 10
– Mac OS X 10.7, 10.8 of 10.9
– Internetverbinding is vereist

Vraag: Wat is het verschil tussen Creative Cloud voor teams en Creative Cloud voor individuen?
Antwoord: Een volledig abonnement van Creative Cloud voor teams omvat alle functies en voordelen van een individueel lidmaatschap, plus het volgende:
Gecentraliseerd beheer: met een centrale beheerconsole voor aanschaf en licenties kun je eenvoudig licenties toewijzen en overdragen zonder kosten, licenties toevoegen en gebruik bijhouden.
Gecentraliseerde distributie: Centrale distributie van alle CC-apps of een aangepaste subset. Beheerders kunnen ook services en toegang tot online opslagruimte blokkeren voor gebruik via het bedrijfsnetwerk.
Aanvullende opslagruimte: je hebt 100 GB opslagruimte per gebruiker, dit is vijf keer zoveel als de opslagruimte bij Creative Cloud voor individuen.
Ondersteuning door experts: je hebt exclusieve toegang tot Adobe-experts via één-op-één sessies (twee per
jaar, per licentie).

Vraag: Kan ik van een individueel Creative Cloud-lidmaatschap overstappen naar Creative Cloud voor teams?
Antwoord: Ja. Je kunt zonder annuleringskosten upgraden naar Creative Cloud voor teams. Als je hiervoor je bestaande Adobe-ID gebruikt, hoef je alleen maar je uitnodiging voor Creative Cloud voor teams te accepteren. Je wordt dan gevraagd je individuele lidmaatschap te annuleren. Je kunt ook de klantenservice bellen voor hulp. Zorg dat je het volgende bij de hand hebt:
– Telefoonnummer van de primaire beheerder
– Adobe-ID van de primaire beheerder van het lidmaatschap voor teams
– Adobe-ID’s van de individuele lidmaatschappen die je wilt overzetten naar het lidmaatschap voor teams

Vraag: Mijn organisatie wil de toegang tot bepaalde services van Creative Cloud, zoals opslag- en
gemeenschapsfuncties, blokkeren. Is dit mogelijk?
Antwoord: Ja. Je ICT-beheerders kunnen de toegang tot online services blokkeren voor de gebruikers
Als beheerder heb je ook de mogelijkheid om Creative Cloud- bureaublad toepassingen onafhankelijk van de cloud services te distribueren met Creative Cloud Packager. Dit is beschikbaar via Creative Cloud voor teams.

Plaats een reactie