Veelgestelde vragen (faq)

Hieronder vind je de antwoorden op de meeste vragen die we dagelijks krijgen. Vind je niet waar je naar zoekt, neem dan gerust contact met ons op.

Over de cursussen

Kan ik voorkeuren aangeven voor de planning van een cursus?

Wanneer je belangstelling hebt voor een klassikale cursus is het inderdaad mogelijk om je voorkeuren voor planning aan te geven. Cursusdata met het label Startgarantie gaan gegarandeerd door op die locatie en datum. Zonder Startgarantie kan het gebeuren dat een cursus verplaatst moet worden om doorgang te kunnen garanderen. We nemen dan contact met je op voor alternatieve mogelijkheden (annuleren is dan kosteloos). 

Kan ik een cursus in het Engels volgen?

Dat kan, maar dan zal dat meestal als maattraining of incompany zijn.

Moet ik zelf mijn laptop meenemen naar de cursus?

Nee, voor iedere cursist staat een computer klaar met de nieuwste versie van de software. Wanneer je met je eigen laptop wilt werken is dat bij de meeste cursussen geen probleem. Geef het wel aan in het inschrijfformulier onder “Opmerkingen”.

Wordt er tijdens de cursus gewerkt op Mac of PC?

Je kunt kiezen voor Mac of PC in het inschrijfformulier van de betreffende cursus.

Met welke versie wordt tijdens de Adobe cursussen gewerkt?

We werken altijd met de laatste versie. Wanneer je zelf met een oudere versie werkt, kun je doorgaans gewoon deelnemen aan de cursus. Neem bij twijfel even contact met ons op.

Mag ik eigen materiaal gebruiken tijdens de cursus?

In veel cursussen kun je vaak eigen materiaal gebruiken. Vraag de docent voor aanvang van de cursus wat mogelijk is of stel deze vraag via “Opmerkingen” in het inschrijfformulier.

Kan ik een cursus volgen met mijn eigen praktijkcase?

Bij sommige cursussen binnen het open aanbod is dat mogelijk, maar vaak zal het een maatwerkcursus worden. Heb je deze vraag, neem dan contact met ons op. Kom je met meerdere collega’s, dan is maatwerk vaak nog voordeliger.

Krijg ik huiswerk?

Bij een aantal meerdaagse cursussen krijg je opdrachten of oefenmateriaal mee naar huis.

Moet ik een examen of eindtoets afleggen aan het eind van de cursus?

De meeste modules/cursussen worden afgesloten met een eindtoets (2 herkansingen). Als je voor de toets slaagt ontvang je een NRTO-Certificaat. Eindtoets niet behaald? Geen probleem, je ontvangt altijd een Bewijs van Deelname als je de module/cursus op de juiste wijze hebt afgerond. Als je bij ons een hele opleiding volgt is het vereiste aantal Certificaten wel noodzakelijk om een Diploma te behalen. Vraag evt. naar onze (betaalde) mogelijkheden voor extra examentraining om alsnog je certificaat/diploma te behalen. We ook examenlocatie voor de Microsoft examens en Adobe examens.

Ontvang ik een bewijs van deelname of certificaat?

Na afloop van iedere cursus ontvang je een Bewijs van Deelname of een Certificaat. Zie ook “Moet ik een examen of eindtoets afleggen aan het eind van de cursus?” Wanneer je een opleidingspakket of een korte beroepsopleiding volgt (m.u.v. een maatwerkpakket) en je behaalt voor het vereiste aantal onderdelen een certificaat, dan ontvang je van ons een diploma. Daarnaast kun je bij ons de officiële Microsoft examens en Adobe examens afleggen. Al onze certificaten en diploma’s zijn voorzien van het NRTO Keurmerk

Krijg ik het programma bij mijn cursus?

In de leslokalen zorgen wij voor de software, maar voor eigen gebruik dien je zelf voor het programma te zorgen. Ook als je een les Online Klassikaal mag volgen dien je zelf voor het programma te zorgen. Informatie over proefversies en over de de aanschaf van software vind je op de Adobe-website en op de Microsoft-website.

Is er een mogelijkheid om de opleiding of cursus te beoordelen?

Alle cursussen en opleidingen worden afgesloten met een evaluatie. Die wordt op de laatste cursusdag toegestuurd per mail. Vragen of opmerkingen kun je uiteraard ook tijdens de pauzes al bespreken met de docent of de medewerkers aan de balie.

Over de opleidingen

Kort beroepsonderwijs

Onze opleidingen vallen onder het zogenoemde kort beroepsonderwijs.

Onder het begrip ‘korte beroepsopleiding’ wordt onderwijs verstaan dat rechtstreeks opleidt voor een specifiek vak of beroep. Ook onderwijs om vakkennis te verwerven of op peil te houden valt hier onder. Naast korte beroepsopleidingen geven wij ook cursussen om in een (toekomstige) werkkring te kunnen functioneren.

Korte beroepsopleiding of lange (meerjarige) opleiding?

Welke opleiding of cursus het beste bij jou past hangt af van jouw leercapaciteit en je leerbehoefte.

Wil je snel beter worden binnen een specifiek specialisme? Of wil je voldoende tijd en begeleiding krijgen om iets te leren. In het laatste geval kan een reguliere (meerjarige) opleiding voor jou de beste keuze zijn.

Onze korte beroepsopleidingen zijn bedoeld voor cursisten die al algemene, of specifieke, werkervaring hebben of voldoende tijd beschikbaar hebben in een korte periode.

Je kunt deelnemen aan onze korte beroepsopleidingen als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

 1. Je beheerst de Nederlandse taal in woord en geschrift.
 2. Je beschikt over basis computerkennis en kunt vlot werken met een Windows of Apple besturingssysteem (computer opleidingen).
 3. Je hebt het vermogen om je concentratie vast te houden tijdens de klassikale lesdagen van 6-8 uur.
 4. Het is essentieel dat je naast deze lesdagen ook tijd beschikbaar hebt voor huiswerk en het zelfstandig oefenen.
 5. Tijdens de opleiding verwachten wij van jou een positieve instelling en pro-actieve deelname aan de lessen.
 6. Je hebt een zekere mate van organiserend vermogen.
 7. Je bent zelfstandig, gedreven, nieuwsgierig en leergierig en bereid om tijdens en na je opleiding zelfstandig je kennis en vaardigheden verder te vergroten middels opdrachten, stage, projecten, (online) onderzoek, etc.

Als NRTO-lid voldoen wij aan hoge kwaliteitseisen, wat wil zeggen dat wij:

 1. transparant zijn over onze producten en diensten
 2. adequate dienstverlening bieden
 3. een professionele omgang met klanten kennen
 4. deskundig personeel hebben
 5. klanttevredenheid meten

Daarnaast houden we ons aan de kwaliteitscode van het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).

Wil je weten of, en welke, opleiding het beste bij jou aansluit? Kijk dan naar onze opleidingen of neem contact op met onze studieadviseurs.

Subsidies & Scholingsbudgetten

Voor welke opleidingen kan ik subsidie aanvragen?

Er zijn diverse subsidies voor scholingsbudgetten om jouw baankansen of baanzekerheid te vergroten met onze opleidingen en cursussen. Ben jij werknemer, werkzoekend, flexwerker, zzp’er of ondernemer is en wil je graag jouw vaardigheden verder ontwikkelen? Met onze cursussen en kansberoepen-opleidingen vergroot je jouw kans op een baan, of helpt je om in je eigen onderhoud te voorzien als zelfstandige. Bekijk de Subsidies & Scholingsbudgetten. Bekijk hier onze opleidingen.

Hoe kan ik meer informatie aanvragen en een intake inplannen?

Wil je informatie aanvragen of een telefonische intake inplannen met een van onze opleidingsadviseurs? Laat dan je gegevens achter

E-learning en Open Leercentrum (OLC)

Wat is het verschil tussen een Open Leercentrum Cursus en e-learning?

Schrijf je je in voor een cursus in het Open Leercentrum, dan werk in je eigen online leeromgeving. Jij bepaalt waar en wanneer je de online cursus volgt. Je kan altijd om hulp vragen middels een telefonische afspraak, email, etc. Je mag ook op onze vestigingen komen leren. Er is dan een docent aanwezig om je te helpen.  Als je alleen een cursus via e-learning volgt (e-learning only) dan werk en leer je volledig zelfstandig. Je hebt in beide opties een jaar toegang tot je persoonlijke lesomgeving.

Hoe kom ik bij mijn e-learning bestanden?

Na betaling ontvang je binnen enkele werkdagen je inlogcode. Hiermee kun je direct aan de slag.

Hoe lang kan ik bij mijn lesbestanden?

Je hebt een jaar lang toegang tot je persoonlijke online lesomgeving.

Moet ik een examen of eindtoets afleggen aan het eind van een olc of e-learning cursus?

De meeste modules/cursussen worden afgesloten met een eindtoets (2 herkansingen). Als je voor de toets slaagt ontvang je een NRTO-Certificaat. Eindtoets niet behaald? Geen probleem, je ontvangt altijd een Bewijs van Deelname als je de module/cursus op de juiste wijze hebt afgerond. Als je bij ons een hele opleiding volgt is het vereiste aantal Certificaten wel noodzakelijk om een Diploma te behalen. Vraag evt. naar onze (betaalde) mogelijkheden voor extra examentraining om alsnog je certificaat/diploma te behalen. We ook examenlocatie voor de Microsoft examens en Adobe examens.

Ontvang ik een certificaat?

Na afloop van iedere e-learning cursus ontvang je een bewijs van deelname of een certificaat. Zie ook “Moet ik een examen of eindtoets afleggen aan het eind van een olc of e-learning cursus?” Wanneer je een opleidingspakket of een korte beroepsopleiding volgt (m.u.v. een maatwerkpakket) en je behaalt het vereiste aantal certificaten, dan ontvang je van ons een diploma. Daarnaast kun je bij ons de officiële Microsoft examens en Adobe examens afleggen. Al onze certificaten en diploma’s zijn voorzien van het NRTO Keurmerk

Inschrijvingen en Betalingen

Hoe weet ik of jullie mijn aanmelding hebben ontvangen?

Direct na inschrijving ontvang je een eerste ontvangstbevestiging. Daarna ontvang je een uitnodiging van onze afdeling Planning, Zodra een cursus Definitief is, en ook door jou is bevestigd ontvang je van ons een factuur per mail. Deze factuur dient te zijn voldaan voor aanvang van de cursus (voor de meeste subsidieregelingen loopt de facturatie via de subsidieverstrekker zoals STAP, UWV, NL Leert Door, Scholingfonds Rotterdam, etc.)

Als er nog niet betaald is, kan ik dan toch de cursus volgen?

Dat kan in uitzonderlijke gevallen, neem altijd vooraf contact met ons op. Betalingsafspraken moeten vooraf schriftelijk of per mail aan ons worden bevestigd.

Wat is de prijs van een cursus of opleiding?

De prijs vind je op elke pagina. Cursussen die erg weinig voorkomen staan vermeld als maatwerk. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende maatwerkofferte.

Welke fiscale voordelen of kortingen zijn er voor mij?

Via de meeste subsidieregelingen kun je onze cursussen deels of zelfs geheel gratis volgen. Bekijk onze informatie over subsidies en scholingsvouchers. Fiscale voordelen zijn door de overheid vervangen door het STAP-budget. Verder hebben we veel bundels met kortingen, en ook kortingen bij bestelling of inschrijving van grotere aantallen. Neem gerust contact met ons op.

Ziekte en annuleren

Welke maatregelen worden er genomen met betrekking tot het coronavirus?

We volgen in voorkomende geval de richtlijnen van het RIVM. Evt maatregelen kun je hier dan lezen.

Kan ik een les later inhalen als ik ziek ben?

Als je je vooraf ziek meldt, kun je een klassikale training in de meeste gevallen later inhalen. Een nieuwe datum bepalen we dan in overleg. We kunnen geen garanties geven over de termijn of de locatie (Amsterdam, Rotterdam of Utrecht).

Kan ik een cursus annuleren?

Binnen 30 dagen voor aanvang van de cursus is annuleren niet meer mogelijk en bestaat er een betalingsplicht. Het is meestal wel mogelijk een cursus te verschuiven of een vervanger de cursus te laten volgen. We volgen hierbij de NRTO voorwaarden.

Cursusadvies

Kan ik een inhoudelijke vraag stellen over een cursus?

Vragen over de inhoud van een cursus kun je het best per e-mail stellen. Je krijgt dan antwoord van een docent. Je kunt ook vragen stellen via de Live Chat op onze website.

Kan ik advies vragen welke cursus of opleiding het beste past bij mijn doel?

Onze docenten staan voor je klaar om je vrijblijvend een passend opleidingsadvies te geven. Je kunt ons ook bellen op 010 397 3073 of je vraag sturen naar info@opatel.nl.

Hoe weet ik of ik een Basis cursus of een Gevorderd cursus moet volgen?

Kies pas voor een cursus voor gevorderden wanneer je zeker weet dat je goed bekend bent met de onderwerpen van de basiscursus. Neem bij twijfel contact met ons op.

Test hier je kennis van Excel , Word of Computervaardigheden

NRTO lidmaatschap en gedragscode

Meer informatie over de NRTO lidmaatschap en gedragscode

Meer informatie en de Algemene Voorwaarden van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) vind je hier.

Training in English

Can I take a training in English?

Opatel provides courses in English, usually as a private training, in-company or customized training. We will gladly make a suitable proposal. Check our page about training in English. For a Microsoft Office training in English, we suggest The Opatel Learning Center. Also check our webshop.