Drieluik in InDesign CS4

5

Ik weet het is nog geen 2011 maar vandaag heb ik een vraag ontvangen via vraag het Opatel.

“Ik heb jullie uitleg over een 3luik maken in indesign cs5 gelezen. Ik heb cs4 en kan dus niet zoals jullie beschrijven de pagina wat smaller maken. Kunnen jullie mij uitleggen hoe ik de pagina die naar binnen vouwt wat korter kan maken? of hoe geef ik dan aan voor de drukker?”

Het kan op verschillende manieren. Maak voordat je begint uit welke methode je gaat gebruiken. Natuurlijk heeft ook de dikte van het papier invloed op het resultaat. Als je twijfelt zou ik contact op nemen met je drukker.

In dit voorbeeld is mijn drieluik een wikkeldrieluik waarin in de rechtse flap naar binnen wordt gevouwen. Het gevouwen formaat is A4.

Maak een nieuw document. Geef deze een breedte van 620.6mm x 297mm met een afloopgebied van 3mm. Bij “witruimte rondom pagina” vul je 5mm in bij “onder“. In de Witruimte (Slug) kan je eventueel nog instructies voor de drukker kwijt, want het valt buiten de snijlijnen. Klik “OK“.

Teken de vouwlijnen. Vouwlijnen worden aangeven door streepjes. Geef deze de kleur “Registratie” zodat ze op alle platen komen.

Plaats de eerste op 210mm en de tweede op 419mm buiten je document, het mag wel in het afloopgebied zijn. Zo is het eerste blad makkelijker te ‘openen’ en valt het ingevouwen blad mooi in de vouwlijn (Ril). De witruimte kun je gebruiken om aan te geven waar de vouwlijnen zijn.

Wanneer je alleen het derde blad kleiner wilt hebben moet je dat aangeven met een snijlijn.

Maak een document van 3 pagina’s naast elkaar. (Zie Pagina formaten deel I)

Maak een nieuwe laag aan. Geef dit de naam snijlijn. Heel belangrijk is dat je  het vinkje weg haalt bij ‘Laag afdrukken’. Klik “OK

De naam van je laag is nu cursief, wat betekent dat deze laag niet mee gedrukt zal worden.

?Teken een lijn waar de drukker moet snijden. Om verwarring te voorkomen kun je daarvoor een PMS kleur gebruiken die niet in je document voorkomt. In de Witruimte kan je instructies voor de drukker schrijven. Dit werkt alleen als je een ‘Package’ van je document maakt en niet een PDF. In dat geval moet je de snijlijnen plaatsen zoals hier boven de vouwlijnen. Vergeet niet de drukker in telichten om verwarring te voorkomen.

5 reacties

 1. Hi,

  bedankt voor de tutorial. Er is mij nu al een aantal dingen duidelijker. Ik ben op dit moment ook bezig met een drieluik in InDesign CS4. De lengte van mijn drieluik is 630mm breed dus 3x 210. Ik heb nu 2 pagina’s (dubbelzijdig)gemaakt van 630mm breed waarin ik de vouw- en snijlijnen. Ik vroeg mij af of dit zo ook goed is (ik heb geen cs5) of dat ik toch 6 verschillende pagina’s moet maken van elk 210 breed.

  Alvast bedankt!
  Groet,
  Kirsy

 2. Beste Kirsy,
  Het hangt er vanaf wat voor drieluik je maakt. Voor losse drieluik folders zou ik één document van 2 pagina’s maken. Waar de vouw en snijlijnen moet plaatsen kan je lezen in het eerste helft van de tuorial. Zit je drieluik in een tijdschrift of boek dan kan je het beste 3 pagina’s aanmaken en de derde wat korter laten snijden. ( Tweede helft van de tutorial) Let wel op dat de eerste kleinere ‘pagina’ van beide drieluiken is aan de rechterkant is en de tweede aan de linkerkant. Pagina 2 voor een folder of pagina 4,5 en 6 tijdschrift zijn spiegelbeeld van elkaar.

 3. Beste

  “Teken de vouwlijnen. Vouwlijnen worden aangeven door streepjes. Geef deze de kleur “Registratie” zodat ze op alle platen komen.”

  Wat bedoelen jullie hier precies mee? Hoe teken ik een vouwlijn?
  Verdeel ik mijn pagina dan gewoon in 3 kolommen?

  Alvast bedankt!

  • Linda Pasteuning op

   Beste Veerle,
   Vouwlijnen worden aangegeven met streepjes, zoals in het voorbeeld te zien is. De pagina wordt niet in 3 gelijke kolommen verdeeld. Doe je dit wel dan vouwt het niet mooi in elkaar. Het laatste ‘luik’ van de 3 luik moet wat kleiner zijn om mooi binnen de andere 2 ‘luiken’ te vallen.

Plaats een reactie