Draaitabel maken in Excel

0

Wat is een draaitabel?

Hoe meer we meten, hoe meer we weten…. En al gauw komen we om in de gegevens. Hoe halen we nu waardevolle informatie uit deze gegevens? Draaitabellen (in het Engels: ‘pivot tables’) bieden een oplossing voor het analyseren van deze gegevens. In een draaitabel vind je exact de gegevens die jij nodig hebt.

In dit filmpje zie je hoe je in 1 minuut een draaitabel maakt.

Wat kun je met een draaitabel?

Met een draaitabel kunnen formules toegepast worden op meerdere groepen gegevens die in een kruistabel zowel horizontaal als verticaal geplaatst zijn. Standaard plaatst Excel bij een numeriek veld de functie SOM en bij een tekstveld AANTAL. Deze functies zijn te wijzigen in andere functies. Daar kun je mee rekenen en sorteren.

Ook kun je met een draaitabel groepen gegevens op verschillende manieren filteren. Slicers bijvoorbeeld zorgen ervoor dat in één oogopslag duidelijk wordt waarop wordt gefilterd, tijdlijnen filteren op periodes.

Gegevens in een draaitabel kunnen visueel weergegeven worden in een draaigrafiek. Door het gebruik van tabelstijlen zal deze grafiek al snel een professioneel uiterlijk krijgen.

In onderstaand voorbeeld willen we enkel de gegevens tonen van medewerkers die aan bepaalde criteria voldoen, namelijk:

1. Alle mannen en vrouwen (in cel B5 aangegeven met “(Alle)”
2. Van de locatie Rotterdam (zie rechtsboven in het blok “Vestiging”)
3. Met geboortejaar tussen 1950 en 1985 (zie het blok “Geboortedatum”)

Van alle via de draaitabel opgevraagde gegevens (aantal medewerkers, gemiddelde leeftijd en totale reiskosten) hebben we een draaitabel gemaakt.

draaitabel en draaigrafiek in Excel

Waarom draaitabellen leren maken?

In plaats van een onoverzichtelijke brei van cijfers kun je met draaitabellen elk werkblad veranderen in een “dashboard” waarmee je precies in beeld krijgt wat je wilt weten of zichtbaar wilt maken.

Zelf draaitabellen leren maken? Volg dan de cursus bij Opatel: cursus Excel Databases en Lijsten.

Plaats een reactie