ASE Adobe Swatch Exchange

0

Adobe Swatch Exchange of ASE bestaat al lang binnen Adobe InDesign (ID), Illustrator (AI) en Photoshop (PS). ASE geeft je de mogelijkheid om kleuren te maken en te bewaren om later te gebruiken in InDesign, Illustrator en Photoshop.

Het is natuurlijk erg handig als je een huisstijl hebt met bepaalde kleuren en deze vaak wilt gebruiken of wilt delen met je collega’s. In dit voorbeeld heb ik de kleuren gemaakt in Illustrator, maar zoals de naam al zegt kan dat natuurlijk ook in InDesign of Photoshop.

1. Maak de kleuren van je huisstijl.

stalen2. Selecteer de kleuren en ga naar de ‘flyout menu’ van het stalenpalet en selecteer Nieuwe kleurgroep… of klik op Nieuwe kleurgroep onder in het Stalenpalet.

stalenpalet cursus kleur

3. Illustrator opent dan dit venster.

nieuwe kleurgroep

Geef deze kleurgroep een verstandige naam zodat je collega’s deze ook herkennen. Selecteer Geselecteerde illustratie. Je kan ook bestaande stalen als een kleurgroep maken in dat geval selecteer je met een ingedrukte optie (alt)toets, de gewenste stalen in het stalenpalet . Selecteer dan Geselecteerde stalen. Klik OK.

4. Illustrator voegt de kleuren automatisch toe aan het Stalenpalet.

kleuren

5. Om deze kleuren ook te gebruiken in AI en PS, klik je op het mapje vóór de kleurgroep. Ga naar het ‘flyout menu’ van het Stalenpalet en selecteer Staalbibliotheek opslaan als ASE…

Adobe Swatch Exchange

Geef deze een verstandige naam en klik OK.

De huisstijlkleuren hebben de extensie .ase en kunnen gebruikt worden in Illustrator, InDesign en Photoshop.

Wanneer je de stalenbibliotheek in Photoshop maakt  kies dan voor ‘Stalen opslaan voor exchange’, en in InDesign ‘Stalen opslaan’.

Om de stalen te gebruiken ga je in Illustrator naar het ‘flyout menu’ van het Stalenpalet en kiest voor Staalbibliotheek openen> Andere bibliotheek. In InDesign en Photoshop:  Stalen laden…

Wil je meer weten over Illustrator, InDesign en Photoshop? Volg dan een cursus opleiding DTP. In deze 8-daagse opleiding leer je stap voor stap de vaardigheden die je moet beheersen als je werkzaam bent in de grafische sector. Je leert van A tot Z hoe je een publicatie opzet, maar ook hoe je bestaand drukwerk verantwoord aanpast.

 

Plaats een reactie