Artikeleditor in InDesign

0

InDesign heeft een bewerkingsfunctie: de Artikeleditor (Story Editor). De Artikeleditor in InDesign laat je tekst zien zonder vormgeving. Je kunt deze editor ook gebruiken om vorm te geven aan je document.

Roep de editor op door eerst te klikken op je tekstkader en vervolgens de toetscombinatie Ctrl/Cmd+Y te gebruiken of via Bewerken > Bewerken in Artikeleditor (Edit > Edit in Story Editor).

Bewerk Artikeleditor

InDesign opent een apart venster met je tekst zonder opmaak. Waar jij de cursor in je document hebt geplaatst zal deze ook in de Artikeleditor staan.

Cursor in Artikeleditor

De layout van je editor kan je wijzigen in de voorkeuren: Bewerken > Voorkeuren > Weergave Artikeleditor (InDesign > Preferences > Story Editor Display).

ArtikelEditor in InDesign

InDesign opent dit venster. In de linkerkolom moet je nog wel klikken op Weergave artikeleditor.

Voorkeuren in de Artikeleditor

Hier kan je o.a. het lettertype (font), regelspatiëring, tekstkleur, achtergrond en cursor wijzigen. Klik op OK om je wijzigingen te behouden.

Waarom werken met de Artikeleditor?

Stel: je wilt een tekst een bepaalde kleur geven. Wanneer je het selecteert in je document komt er een zwarte balk over de tekst. Geef je de tekst een kleur, in dit voorbeeld groen, dan zie je een hele andere kleur (complementaire kleur) in de zwarte balk.

Kleur wijzigen in Artikeleditor

Je moet dan de-selecteren om te zien of het wel de kleur is die je wilt.

Letterkleur in Artikeleditor

 

Maar maak je gebruik van de editor dan zie je direct het resultaat in je document. Selecteer de zin, het woord of de alinea in de editor. Gebruik dezelfde panelen om wijzigingen aan te brengen en de wijzigingen met meteen de juiste kleur.

Letter wijzigen in Artikeleditor

Aan de linkerkant staan ook de Alinea- en Tekenstijlen vermeld. Daarnaast kun je in de editor zien hoe bijvoorbeeld een tabel, hyperlink, bladwijzer, voetnoot of index is opgebouwd. Tot slot is het handig om er notities  in te zetten tussen verborgen (niet printbare) tekens. Zo kun je makkelijk samenwerken of jezelf ergens aan herinneren. Deze notities worden niet geprint. Zo haal je dus veel meer informatie uit je teksten.

 

Plaats een reactie