Alinea Arcering in InDesign

0

Kranten en tijdschriften gebruiken vaak een Pull Quote (Blikvanger Citaat) met een kleurvlak erachter, zoals in het voorbeeld hieronder:

Alinea-arcering in inDesign

Dit kleurvlak wil je mee laten lopen met je tekst. Dit kun je doen met een Verankerd Object (anchored object). Maar het is nog makkelijker met het gebruik van een nieuwe functie in InDesign: Alinea Arcering (Paragraph shading).

Hoe werkt Alinea Arcering in InDesign?

In onderstaand filmpje laat trainer Rudi Spitzers je zien hoe Alinea Arcering in InDesign werkt.

Alinea Arcering toepassen

We gaan nu een Pull Quote maken zoals in het voorbeeld bovenaan.

Selecteer allereerst 2 alinea’s. Open vervolgens het palet Alineastijlen (Venster > Stijlen > Alineastijlen of direct via F11). Kies voor Nieuwe Stijl maken en dubbelklik op je nieuwe stijl. Het venster Opties voor alineastijl (New Paragraph Style) wordt geopend. Klik in de linkerkolom op Alinea-arcering (Paragraph Shading) en vink het vakje aan voor Arceren aan (Shading on). Kies een kleur en een tint indien gewenst. Geef je Alineastijl een duidelijke naam en klik op OK.

Alinea-arcering in InDesign tutorial

InDesign zet een kleur achter de alinea’s.

alinea-arcering tutorial in InDesign

Zoals je ziet zijn er twee witte lijntjes in het blauwe vlak. Dit komt omdat bij Alinea-arcering de kleur begint vanaf de Stokhoogte (bovenkant van een hoofdletter) tot aan de onderkant. Dit is geen probleem met enkel één alinea maar met meerdere alinea’s wel. Om dit op te lossen gaan we terug naar de Alinea-arcering en kies je bij Bovenrand voor Regelafstand. Ook kun je het oplossen door bij Verschuivingen (Offsets) en vervolgens bij Boven (Top) en Onder (Bottom) een andere waarde in te vullen. In het voorbeeld gebruiken we 1 mm.

Alinea-arcering tutorial in InDesign

Nu sluit het mooi aan elkaar. De twee blauwe lijntjes aan de linker- en rechterkant van dit voorbeeld zijn de kaderranden (Frame edges).

Alinea-arcering tutorial in InDesign

Nu gaan we een Pull Quote maken. Zoals het voorbeeld hieronder.InDesign tutorial Aline ArceringSelecteer de alinea of alinea’s waarvan je een Pull Quote wilt maken. Maak een nieuwe alineastijl. In mijn geval een witte kleur, semibold, en een inspringing aan beide kanten, links en rechts, zodat de tekst van de kaderrand af is. Bij Alinea Arcering (Paragraph Shading) Zet een vinkje naast Arceren Aan. Geef deze een Kleur en een Tint indien gewenst.

Bij Verschuivingen (Offsets) geef je een positief nummer in de velden Boven en Onder en een negatief in de velden Links en Rechts. Klik op OK.

Alinea Stijl opties InDesign

InDesign verschuift de tekst en het kleurvlak vanaf de kaderrand. Het kleurvlak achter de tekst en de tekst zelf lopen mee met de rest van de tekst.

Alnea Arcering in InDesign

Pull Quote met één harde return

InDesign tutorial Alinea Arcering

Pull Quote met twee harde returns

Plaats een reactie