Afbreekstreepjes

0

Typografie kent meerdere streepjes (dashes in het Engels). Ga in InDesign naar:  Tekst>Speciaal teken invoegen>Afbreekstreepjes en streepjes. Je vindt hier verschillende variaties:

Em-streepje, En-streepje, Zacht afbreekstreepje en een Vast afbreekstreepje

En dan heb je natuurlijk ook nog het afbreekstreepje op je toetsenbord rechts van het cijfer 0. We noemen dit ook wel het koppelteken (In het Engels hyphen). Maar hoe hoor je deze te gebruiken? Hieronder vind je een korte uitleg over het Em-streepje, En-streepje en het koppelteken.

Zoals je hieronder ziet hebben de afbreekstreepjes verschillende lengtes.

Het En- en Em-streepje zijn in principe de lengte van de N en M van het lettertype waarmee je werkt. Maar dat is niet altijd het geval.

Koppelteken
Het koppelteken (hyphen) wordt gebruikt om woorden aan elkaar te koppelen. Vooral in Amerika worden koppeltekens gebruikt om bij telefoonnummers de leesbaarheid te verbeteren. InDesign plaats automatisch een koppelteken in een woord dat afgebroken moet worden.

 

Het En-streepje
Wanneer een korte vermelding van een datum gewenst is, worden de cijfers, die de dagen, maanden en jaren aangeven, gescheiden door een En-streepje (Alt – /Opt-)

Het Em-streepje
Het Em-streepje (Alt shift -/Opt Shift -) is een aandacht- of pauzeteken in tekst. Vaak is de tekst dan lang of bevat deze veel comma’s.

Dit allemaal gezegd verschilt het gebruik van streepjes per land en “Artistic license”. Officieel komt er geen spatie voor of na de streepjes, maar het mag wel. In Nederland gebruiken we spaties in telefoonnummers geen koppeltekens.

 

 

Plaats een reactie