5 typografie tips

0

Inspringen

Wanneer je tekst wilt laten inspringen, kun je dat beter niet doen met behulp van de spatiebalk of standaard tabtoets. Gebruik hiervoor “Eerste regel links inspringen”. Deze is te vinden boven in het controlepaneel en in het Alineapalet. (Invoerveld links onder).

typografie tip

Long S ligatuur

Een aantal fonts hebben ligaturen. De meest gebruikte zijn met de letter F, T en S. De ‘long S’ -ligatuur lijkt heel veel op de F-ligatuur, maar er is een verschil. Bij de F-ligatuur staat de “crossbar” aan beide kanten van de stok, bij de S-ligatuur alleen aan de linkerkant.

typografie tip

Uitlijnen van cijfers

Bij tabellarische uitlijning nemen alle cijfers dezelfde ruimte in. Dit is handig voor kolommen maar ziet er verkeerd uit bij verticale tekst.

typografie tutorial

Gebruik in dit geval proportionele uitlijning, te vinden in het flyout-menu van het Tekenvenster.

typografie tip

Smart Quotes Typografische aanhalingstekens

Gebruik geen Typografische aanhalingstekens voor afmetingen zoals ‘feet en inches’. Vaak gebruikt men dan rechte aanhalingstekens, die afkomstig zijn van typmachines, maar een echte “Prime”, zoals de tekens voor feet en inches heten, zijn niet recht. Het font Symbol heeft echte primes. De verschillen zijn duidelijk te zien in het voorbeeld hieronder.

typografie tip

Rechte aanhalingstekens maak je met Ctrl + aanhalingsteken. Werkt dat niet bij jou, probeer hte dan met ook de Shift-toets ingedrukt.

Proeflezen

Het is verstandig om je eigen werk proef te lezen voordat je het aan de klant geeft. Zo zullen er zo min mogelijk correcties zijn, en kom jij als een professionele DTP-er over. Maar laat je werk ook door een ander nakijken, vaak kijk je over je eigen fouten heen.

Plaats een reactie