3D met Illustrator en Photoshop

0

In de cursus DTP bij Opatel leer je werken met InDesign, Photoshop, Illustrator en PDF. Deze programma’s kunnen worden gezien als gereedschappen die perfect met elkaar samenwerken.

In deze tutorial wordt zowel Illustrator als Photoshop gebruikt. Illustrator ga ik gebruiken om tekst om te zetten in strakke contouren en Photoshop voor het 3D effect. Ik geef direct toe dat dit een pittige tutorial is maar probeer het toch eens.

Gerelateerde cursussen

 

Stap voor stap een 3D-object maken

1. Open een nieuw bestand in Illustrator en selecteer het Tekstgereedschap en typ een woord. Geef dit een grootte van minstens 50pt. Maak een kopie van dit woord via CTRL/CMD + C. Geef het originele woord een lijndikte van 12pt. Het gaat hier om de lijndikte, dus niet de lettergrootte. Zet de tekst om in lettercontouren via Tekst > Letteromtrekken maken. Vervolgens zet je de lijn om in een pad via Object > Pad > Omtreklijn.

2. Met het Pathfinder gereedschap maak je een enkele vorm van deze twee vormen. Maak het Pathfinder venster zichtbaar via Venster > Pathfinder. Kies in dit venster bij de ‘vormmodi’ voor Verenigen (het icoontje links bovenin). Selecteer de eventuele gaten met de witte pijl en verwijder deze met de backspace-toets.

3.Plak het gekopieerde woordje boven op de vorm via Bewerken > Plakken (of CTRL/CMD + V) en geef het een witte vulling.

Selecteer het woord en zet het om in Lettercontouren (Tekst > Lenteromtrekken maken).

4. Selecteer deze vormen en kopieër deze met Cmd/Ctrl C . Ga naar Photoshop en kies Bestand> Nieuw. Photoshop maakt een Nieuw bestand aan dat net zo groot is als de vormen die je net hebt gekopieerd in Illustrator. Vergroot de Breedte en Hoogte met 100 px. Klik OK.  Maak de achtergrond zwart.

5. Plak je vormen in het document met Cmd/Ctrl. V. Photoshop vraagt je nu hoe je het wil plakken. Kies hier voor de optie ‘Pad’ en klik OK.

Photoshop maakt nu een Pad-laag aan. Maak het Padenpaneel zichtbaar via Venster > Paden. Dubbelklik op de Pad-laag in het Padenpaneel om het te bewaren.

6. Met de witte pijl selecteer je het buitenste pad. Toets Cmd/Ctrl + C om het te kopiëren en Cmd/Ctrl V om het op een nieuw laag te plakken. Verwijder het pad van de eerste laag.

7. In het Lagenpaneel maak je een nieuwe laag aan. Geef deze een gebroken witte kleur. Selecteer de buitenste (grootste) vorm en plak deze op de nieuwe laag. Ga naar het menu 3D > Repoussé. Vul bij diepte 0,4 en klik OK.

8.Doe hetzelfde voor de binnentekst, maar geef de laag een andere kleur. Ga naar het menu 3D > Repoussé. vul bij diepte 0,4.  Zoals je ziet heeft Photoshop de openingen in de letters niet gemaakt. Dat doe je handmatig in Repoussé. Zet het “Pull down menu” bij de ‘Restrictie’ knoppen op Gat.

Voor meerdere gaten selecteer je een van de Restrictie knoppen, selecteer het gat en zet het ‘Pull down’ menu op Gat. Doe dit voor alle gaten. Klik OK.

9. Met de Shifttoets ingedrukt selecteer je beide lagen in het Lagenpaneel en via het menu 3D > 3D-lagen samenvoegen om één laag te maken. De twee vormen zitten nu in elkaar. Om de tekst tevoorschijn te halen ga je naar Venster > 3D. In het 3D-paneel klik je op 3D-net (middelste icoontje boven). Bij Net schuiven kies je voor 3D-net schuiven.

Ga naast de vormen staan en sleep, met de Shifttoets ingedrukt, de tekst omhoog. Selecteer het Object roterengereedschap uit het gereedschapmenu en zet je 3D vorm op de gewenste hoek.

Zo, volgens mij is dit de langste tutorial op dit blog. Ja, dit is natuurlijk ook te doen in Illustrator maar het 3D rendering gaat veel trager dus minder tijd voor andere dingen.

Bij de cursus DTP leer je hoe je het meest efficient kan werken met InDesign, Illustrator, Photoshop en PDF.  Neem een kijkje hier.

Plaats een reactie